Δήλωση για τη μελέτη η οποία προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και κάνει αναφορά στην θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εν μέσω πανδημίας έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με την παρέμβασή του, ο καθηγητής Τσιόδρας απαντά εμμέσως στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την έκθεση για τη θνητότητα στις ΜΕΘ. «Βαρύτατα εκτεθειμένο», χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, «να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί» κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωνε την άποψη πως «η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη» διότι -κατά την άποψη του Νάσου Ηλιόπουλου «αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητά ψεύτης όταν μας έλεγε στη βουλή ότι δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για την πανδημία».

Στη δήλωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας απορρίπτει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την μελέτη που δημοσιοποίησε από κοινού με τον καθηγητή Λύτρα και επισημαίνει ότι τα αναφερόμενα στην έκθεσή τους για τη θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» τονίζει ο κ. Τσιόδρας στη δήλωσή του.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη εμβολιασμού«Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας» αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα:

Δήλωση Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Σ. Τσιόδρα

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων