Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) με σημερινή κοινή τους ανακοίνωση προτρέπουν όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμβολιαστούν πλήρως και να τηρήσουν τις πρόσφατες συστάσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό. Μάλιστα τάσσονται υπέρ της τακτικής του «Mix-and-Match» δηλαδή της συνδυαστικής χορήγησης των εγκεκριμένων εμβολίων για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, είτε πρόκειται για τον αρχικό είτε για τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Οι δύο φορείς αναφέρουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων Covid-19 καθώς και αύξηση των νοσηλειών, ενώ τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν πολλά εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων παραμένει χαμηλότερος στα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη συνδυαστική χρήση διαφορετικών εμβολίων

ΕΜΑ και ECDC επικαλούνται ένα αυξανόμενο αριθμό κλινικών μελετών – που υποστηρίζονται και από αποδείξεις στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη-, αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών εμβολίων για την Covid-19, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη δόση, το οποίο είναι γνωστό ως «ετερόλογος πρωτογενής εμβολιασμός» ή χρήση μιας τρίτης δόσης διαφορετικού εμβολίου ως αναμνηστικό 3 έως 6 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό («ετερόλογη ενίσχυση»).

Προκειμένου να παράσχουν επιστημονικά ερείσματα και να παράσχουν περαιτέρω ευελιξία στα προγράμματα εμβολιασμού, ο EMA και το ECDC, σε συνεργασία με την ομάδα COVID-ETF του EMA, εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία και δίνουν τεχνικές συστάσεις και συμβουλές σχετικά με τον ετερόλογο εμβολιασμό κατά της Covid-19, είτε πρόκειται για τον αρχικό, είτε για τον ενισχυτικό εμβολιασμό.

Τα στοιχεία από τις μελέτες για τον ετερόλογο εμβολιασμό δείχνουν ότι ο συνδυασμός εμβολίων ιικού φορέα και εμβολίων mRNA παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 και υψηλότερη απόκριση των Τ-κυττάρων από τη χρήση του ίδιου εμβολίου (ομόλογος εμβολιασμός) είτε σε πρωταρχικό είτε σε αναμνηστικό σχήμα. Τα ετερόλογα σχήματα έγιναν γενικά καλά ανεκτά.

Ωστόσο, η χρήση ενός εμβολίου ιικού φορέα ως δεύτερης δόσης σε σχήματα πρωτογενούς εμβολιασμού ή η χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων mRNA, είναι λιγότερο καλά μελετημένη.

«Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, τη διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα, η χρήση ετερόλογων χρονοδιαγραμμάτων εμβολιασμού μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές, ιδιαίτερα για τη μείωση του αντίκτυπου σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για οποιονδήποτε λόγο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ECDC και ΕΜΑ.

Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων των δύο ρυθμιστικών φορέων, αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να σχεδιάσουν εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού που θα διασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ εμβολιάζεται και προστατεύεται το συντομότερο δυνατό.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Πρέπει να γίνει συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για την ισχύ των πιστοποιητικών

Θεμιστοκλέους: Παιδιά και ενήλικους συνοδούς θα μπορούν να εμβολιάζουν οι παιδίατροι

120.000 εμβολιασμοί σε 24 ώρες – Σε ποια κέντρα θα γίνονται τα εμβόλια σε παιδιά 5-11 ετών