Το πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες δεν συστήνεται για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, αποφαίνεται η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε άρθρο που αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

«Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί κατά τα πρώτα στάδια διαχείρισης της νόσου, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν βελτιώνει την επιβίωση ούτε μειώνει την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και είναι κοστοβόρος θεραπεία που απαιτεί χρόνο για να χορηγηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με βάσει τα παραπάνω, ο ΠΟΥ κάνει ισχυρή σύσταση κατά της χρήσης του πλάσματος ιαθέντων σε ασθενείς με μη σοβαρή (ήπια) λοίμωξη Covid-19 και απλή σύσταση κατά της χρήσης σε ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη νόσηση, πέραν του πλαισίου της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης κλινικής μελέτης.

Η ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς με ήπια νόσο αντανακλά την άποψη της ομάδας εμπειρογνωμόνων ότι η συγκεκριμένη θεραπεία σε ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας και άλλα σημαντικά κλινικά αποτελέσματα δεν δικαιολογείται.

Και παρόλο που το πλάσμα από αναρρώσαντες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται συστηματικά σε κανέναν ασθενή, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά νοσεί, οι εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα για τους ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη ασθένεια ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση της αγωγής αυτής.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ θέτουν και αρκετά πρακτικά ζητήματα, όπως την ανάγκη εντοπισμού και ελέγχου των δωρητών πλάσματος, αλλά και τη συλλογή, αποθήκευση και χορήγηση του πλάσματος ιαθέντων κάτι που, όπως λένε, περιορίζει περαιτέρω τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής του.

Οι παραπάνω συστάσεις βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία από 16 κλινικές μελέτες, με τη συμμετοχή 16.236 ασθενών με ήπια, σοβαρή και κρίσιμη λοίμωξη Covid-19.

Και μετά από ενδελεχή ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκρινε ότι σχεδόν όλοι οι καλά ενημερωμένοι ασθενείς με Covid-19 θα επέλεγαν να μην λάβουν πλάσμα ιαθέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα κατευθυντήρια οδηγία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες συστάσεις για τη χρήση αναστολέων του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6 και κορτικοστεροειδών για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, συστάσεις υπό όρους για τη χρήση εξουδετερωτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων σε επιλεγμένους ασθενείς και κατά της χρήσης ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με covid-19 ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι, η νέα κατευθυντήρια οδηγία για το πλάσμα είναι μέρος των οδηγιών που εκδίδει σε πραγματικό χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος MAGIC Evidence Ecosystem για την παροχή αξιόπιστης καθοδήγησης για τη διαχείριση της Covid-19 και την υποστήριξη των κλινικών γιατρών στη λήψη καλύτερων αποφάσεων για τους ασθενείς τους.

Τέτοιου είδους κατευθυντήριες οδηγίες είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις όπως η Covid-19 καθώς επιτρέπουν στους ερευνητές να ενημερώνουν προηγουμένως ελεγμένες και αξιολογημένες περιλήψεις αποδεικτικών στοιχείων καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες πληροφορίες.

Για να προβούν σε τέτοιες συστάσεις οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη τους συνδυασμό δεδομένων αξιολογώντας οφέλη και κινδύνους, αξίες και προτιμήσεις και ζητήματα σκοπιμότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεοδωρίδου: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες

«Αποδεχόμαστε την πρόταση της Κομισιόν για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού» δήλωσε ο Πλεύρης

Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με κορωνοϊό έξι ημερών βρέφος στην Πάτρα