Την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώνουν όλες οι έρευνες, καθώς εκτιμάται ότι η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει 3 έως και 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις απ’ ότι η μετάλλαξη Δέλτα, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα ζητήματα που ζητούν απάντηση είναι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, η ικανότητά της να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό και τρίτον, εάν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους, ερωτήματα για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος.

Κι ενώ η υψηλή μεταδοτικότητα έχει επιβεβαιωθεί, αναμένονται στοιχεία για τους μηχανισμούς της ανοσίας, τόσο για όσους έχουν νοσήσει, όσο και για τους εμβολιασμένους.

Απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν τα εμβόλια

«Η θέση πολλών ειδικών -και του Φάουτσι- είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για αισιόδοξα στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα επανεξέτασε το ζήτημα της τρίτης δόσης και ομόφωνοι γνωμοδότησε υπέρ της χορήγησής της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη.

Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη αγγλική επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό, ενώ όπως εκτίμησε, το επόμενο διάστημα κι άλλες χώρες θα αποφασίσουν την επιτάχυνση της τρίτης αναμνηστικής δόσης.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη και τις οδηγίες του CDC, που θεωρεί ότι τα εμβόλια, με την εμφάνιση και της Όμικρον, είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα, από τις 15 ξεκινούν οι εμβολιασμοί για παιδιά 5-11 ετών

Στους 116 οι θάνατοι, 714 οι διασωληνωμένοι, 4.943 τα νέα κρούσματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ζευγάρι που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική τα δύο κρούσματα στην Αθήνα