Σε μια περίοδο που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Omicron έχε τεθεί επί τάπητος, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος τόνισε πως όσο κι «αν δεχθούμε τις δηλώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, περί της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αυτή  αποκλείεται να μηδενιστεί» .

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τα εμβόλια «σίγουρα θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία απέναντί του, τουλάχιστον όσο αφορά στη σοβαρή νόσηση, στη διασωλήνωση και στο θάνατο».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο καθηγητής, χρειάζεται ένα διάστημα μερικών εβδομάδων για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο η Omicron διαφεύγει των εμβολίων και για την ενδεχόμενη υπερ-μεταδοτικότητά της. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει μια πρώτη μικρή ένδειξη περί αυξημένης μεταδοτικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής.

Μάλιστα, στάθηκε στη σημασία της τρίτης εμβολιαστικής δόσης και έκανε έκκληση σε όσους είναι δικαιούχοι να την πραγματοποιήσουν άμεσα: «Ακόμα κι αν μειωθεί ποιοτικά η αποτελεσματικότητα, η ενίσχυση ποσοτικά των αντισωμάτων αυτήν την εποχή είναι απολύτως απαραίτητη για όλους. Μπορεί οι εταιρείες να επανασχεδιάζουν τα εμβόλια τους λόγω της Όμικρον, όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα υφιστάμενα εμβόλια για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Eιδήσεις σήμερα: 

Στους 116 οι θάνατοι, 714 οι διασωληνωμένοι, 4.943 τα νέα κρούσματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ζευγάρι που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική τα δύο κρούσματα στην Αθήνα

Οικονόμου: 59.864 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης από τους άνω των 60 σε πέντε μέρες