Την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, όσοι ενήλικοι πολίτες το επιθυμούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφωθεί ένα τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική, συνέπεια των αποτελεσμάτων κλινικών μελετών που έδειξαν ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι υψηλότερη από αυτή της δεύτερης και ότι ενδέχεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων.

Η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα, που ανέτρεψε τα δεδομένα και τις προβλέψεις των επιστημόνων, αναδείχθηκε σε βασικό παράγοντα που οδήγησε στην ανάγκη χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εν λόγω παραλλαγή του ιού προκάλεσε και αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα που νόσησαν ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όπως επεσήμανε, η αρχική εκτίμηση που ήθελε τα εμβόλια να οδηγούν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού δεν επιβεβαιώθηκε. «Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης και στην προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου τίθεται πλέον στη διάθεση όλων των πολιτών άνω των 18 ετών (2.100.000 δικαιούχοι). Πιο συγκεκριμένα, από το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού τρίτης δόσης για όλους τους ενηλίκους που έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού των δύο δόσεων, έτσι ώστε να κάνουν την τρίτη ακριβώς μετά το πέρας των έξι μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα των Pfizer, Moderna και AstraZeneca η τρίτη δόση θα γίνει έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης με εμβόλια Pfizer ή Moderna (μισή δόση), ενώ για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson η τρίτη δόση θα γίνεται στους δύο μήνες με Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή Johnson & Johnson. Για τους ανοσοκατεσταλμένους, τέλος, η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Αυξάνονται, αλλά αργά, οι εμβολιασμοί

Οι 13.450.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί τους 11 μήνες από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας δεν έχουν σταθεί αρκετοί για να αποτρέψουν το νέο σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού, όπως δείχνουν τα 6.950 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τη Δευτέρα η ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού ανήλθε στο 64,8% και του ενήλικου στο 74,3%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση της Ευρώπης στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. Την τελευταία εβδομάδα δε, κλείστηκαν 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης.