homescreen

Κάτω από το 10% των εμβολιασμένων σε ΜΕΘ και αυτοί με σοβαρά προβλήματα, τόνισε η Γκάγκα

Κάτω από το 10% των εμβολιασμένων σε ΜΕΘ και αυτοί με σοβαρά προβλήματα, τόνισε η Γκάγκα


ygeiamou.gr team

Έκκληση για εμβολιασμό αλλά και για την τρίτη δόση – Τι είπε για την «διαλογή ασθενών» - Από επαφές δίχως την τήρηση των μέτρων τα περισσότερα κρούσματα – Δείτε βίντεο

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία από κορωνοϊό σε ποσοστό 75% ανεμβολίαστοι πολίτες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, συμπλήρωσε πως από τους εμβολιασμένους οι οποίοι βρίσκονται στα νοσοκομεία, είναι κυρίως άτομα που εμβολιάστηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο. Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα για το αν οι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε πως «κάτω από το 10% των εμβολιασμένων είναι στη ΜΕΘ» και μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους με πάρα πολλά προβλήματα υγείας.

Σχετικά με το διάστημα χορήγησης της 3ης δόσης, είπε ότι είναι θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι, «το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε, μπορούμε να γλιτώσουμε όλη την αγωνία και τον κίνδυνο». «Το Moderna θα ανοίξει πιθανότητα στη μισή δόση», είπε και επεσήμανε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. «Είναι σημαντικό να την κάνουμε, βλέπουμε ότι οι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο 8-9 μήνες πριν», επανέλαβε. Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «αυτό πρέπει να γίνει αφού το αποφασίσει η Επιτροπή και έπειτα να το αναλάβουν οι παιδίατροι».

 

Ειδική αναφορά έγινε και στα ισχύοντα μέτρα, με την Μίνα Γκάγκα να τονίζει πως είναι σημαντικό μετά από δύο χρόνια πανδημίας να τα τηρούμε εξηγώντας δε πως «η Επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά όλα τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο. Ρωτάνε τους ανθρώπους πού κόλλησαν και οι περισσότερες μολύνσεις είναι από επαφές χωρίς μέτρα, όχι στο μετρό ή στα ψώνια». «Είναι σημαντικό να μη χαλαρώσουμε καθόλου, όλοι παρακολουθούν τα δεδομένα και είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να κρατάμε τα μέτρα», επεσήμανε.

Για την πίεση στα νοσοκομεία

Αναγνωρίζοντας την πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως στο προσωπικό του και επικαλούμενη την εμπειρία της είπε πως δεν είναι μόνο που είναι περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, αλλά και το γεγονός ότι, «οι ασθενείς είναι πάρα πολύ βαριά». Απαντώντας στους τρόπους ενίσχυσης του ΕΣΥ, είπε πως, αρχικά «αυτό που κάνουμε είναι να ζητήσουμε από ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν, σε ένα ωράριο που τους βολεύει, πρωινά ή εφημερίες».

«Είμαστε σε επαφή με ιδιωτικές κλινικές και έχουμε βοήθεια. Δεν είμαστε στο πικ, αλλά με τα κρούσματα που έχουμε δεν είναι απίθανο να έχουμε πικ», παρατήρησε σχετικά με τις κλίνες. Προχωρώντας σε διευκρίνιση της δήλωσής της περί διαλογής ασθενών, εξήγησε πως «δεν σημαίνει κάποιος που θα διασωληνωθεί ότι δεν θα έχει φροντίδα, αλλά ότι μπορεί για μια – δυο μέρες να μην έχει κρεβάτι».

Για τα μονοκλωνικά

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα εξήγησε πως πρόκειται για φάρμακο που αφενός δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση, αφετέρου είναι σε πολύ μικρή ποσότητα και αφού επανέλαβε ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος το εμβόλιο, εξήγησε πως θα χορηγηθεί σε άτομα που είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς τα εμβόλια μετατοπίζουν σε νεαρότερες ηλικίες το «προφίλ» των θανάτων λόγω Covid-19

Αποτελεσματική η δεξαμεθαζόνη κατά της βαριάς Covid-19 ακόμη και στους διαβητικούς

Γονείς αρνητές δεν αφήνουν τα τέσσερα παιδιά τους να πάνε σχολείο γιατί δεν δέχονται τη μάσκα και τα self testsΑπόρρητο Απόρρητο