Άνοδος παρατηρείται στο κλείσιμο ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου ανακοίνωσαν η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 185%. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο στα νέα μέτρα όσο και στην έξαρση των κρουσμάτων που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες. Στόχος είναι ο ρυθμός να διατηρηθεί, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κάλυψη.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β΄ δόση και την αναμνηστική δόση. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Έκκληση για εμβολιασμό στις εγκύους

«Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που λόγω πλημμελούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι με βάση και τη μελέτη του CDC δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα και για το μέλλον. Και αυτό αφορά και την αναμνηστική δόση.

Αντίθετα, οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με τα μακροχρόνια νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή, ακόμη και για εμβολιασμό και στο α’ τρίμηνο, τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται προστατεύουν και το νεογνό. Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου πρέπει να είναι σαφής, με πλήρη αναφορά των κινδύνων.

Οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 8.500 θανάτους 

Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Όσοι θεωρούν ότι μετά το εξάμηνο είναι σε κατάσταση με τον ανεμβολίαστο δεν είναι έτσι. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στη χορήγηση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν το ραντεβού τους επειδή έχουν αντισώματα. Υπήρξε ομοφωνία από τη διεθνή κοινότητα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι ακόμη γνωστά. Δεν είναι καν προτυποποιημένα τα τεστ αντισωμάτων και παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους, που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ’ αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης

Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna.

Τι θα πρέπει να κάνει ένας εμβολιασμένος που έχει νοσήσει στη συνέχεια

Ήδη, έχουν υπάρξει περιστατικά πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και νόσησαν μετά. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει μία δόση εμβολίου.

«Η πανδημία είναι εδώ, δεν θα φύγει», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός των ραντεβού.

Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια, που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, αναγνωρίζει εμβόλια, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR code.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναμνηστική δόση. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προωθημένες χώρες στην τρίτη δόση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψυχρολουσία με 7.335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένους και 65 θανάτους

Νοσοκομείο «Γεννηματάς» για δηλώσεις Παγώνη: Κανένα δανεικό ράντζο από το «Σωτηρία»

Επιτάξεις γιατρών προαναγγέλλει ο Πλεύρης