Ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών, προκάλεσε το εμβόλιο της Moderna σε σχετικές κλινικές μελέτες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία τη Δευτέρα, η οποία σκοπεύει σύντομα να παραθέσει τα δεδομένα αυτά στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η Moderna ανέφερε ότι το εμβόλιο δύο δόσεων παρήγαγε εξουδετερωτικά αντισώματα της Covid σε παιδιά και η ασφάλειά του ήταν συγκρίσιμη με αυτή που είχε παρατηρηθεί σε κλινικές δοκιμές σε εφήβους και ενήλικες.

Μια ομάδα συμβούλων του FDA θα αποφασίσει την Τρίτη εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για χρήση σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών.

Το εμβόλιο της Moderna έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για μια τρίτη ενισχυτική δόση σε ορισμένους Αμερικανούς. Ωστόσο,  ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο για χρήση σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η Moderna είπε ότι η πλειονότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών στις δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 4.753 άτομα, ήταν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας, με την κόπωση, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τον πόνο στο σημείο της ένεσης να αποτελούν τις πιο συνηθισμένες.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη δοκιμή, χορηγήθηκαν σε δόσεις 50 μικρογραμμαρίων, το μισό της περιεκτικότητας που χρησιμοποιήθηκε στην κύρια σειρά εμβολίων για ενήλικες. Η δόση των 50 μικρογραμμαρίων είναι επίσης εγκεκριμένη για χρήση ως ενισχυτική.