*γράφει η Γεωργία Σαδανά

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι μαθητικές και οι στρατιωτικές παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα και στις μαζικές εκδηλώσεις.

Υποχρεωτική, ωστόσο, καθίσταται η χρήση της μάσκας για όλους, καθώς οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα παρουσίασε εκ νέου χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αφενός ο αριθμός των διασωληνωμένων κρουσμάτων και αφετέρου των ανεμβολίαστων πολιτών παραμένει υψηλός.

«Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε σχετικά η κ. Γκάγκα.

Προβαίνοντας, υπό αυτό το πρίσμα, σε σχετικές διευκρινίσεις σήμερα, κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών εξηγούσαν πως:

· την 27η Οκτωβρίου: οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν ακριβώς, όπως κάθε χρόνο.

· την 28η Οκτωβρίου: οι στρατιωτικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο, αλλά η χρονική διάρκειά τους δεν θα υπερβαίνει την μία ώρα.

Τα ζητήματα, άλλωστε, διάρκειας των φετινών παρελάσεων με την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό είχαν διευθετηθεί από τις 13 Οκτωβρίου, με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στις κατά τόπους αυτοδιοικητικές Αρχές της χώρας.

Επικαλούμενη τη σχετική εγκύκλιο, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει -ειδικά για τη Θεσσαλονίκη- πως «με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: «είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά».

Ειδήσεις σήμερα: 

Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση για όσους έκαναν Johnson & Johnson

Κορωνοϊός – Παγώνη: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Δεν μπορούμε να μείνουμε εσώκλειστοι για μια ζωή