Οι ΗΠΑ, που θέλουν να ηγηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε διεθνή κλίμακα, θα στείλουν πάνω από 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 στο Μπανγκλαντές και στις Φιλιππίνες, δήλωσε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πέντε φορτία, που περιέχουν συνολικά 5.575.050 δόσεις του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, αναμένεται να φθάσουν  στις Φιλιππίνες, ενώ 2.508.480 δόσεις θα παραδοθούν στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι δωρεές θα γίνουν μέσω του διεθνούς μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον δωρίζει δόσεις εμβολίων για την COVID-19 στο Μπανγκλαντές, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο: έχει ήδη στείλει εκατομμύρια. Ωστόσο, κατά τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, μόλις το 10% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως ως αυτό το στάδιο.

Στις Φιλιππίνες έχει ανοσοποιηθεί το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού· όμως, σύμφωνα με ειδικούς, η οικονομία του αρχιπελάγους θα χρειαστεί μια δεκαετία για να συνέλθει.

Συνολικά, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα δωρίσουν πάνω από 1,1 δισεκ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε φτωχές χώρες, προκειμένου να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα με τις πλούσιες σε ό,τι αφορά τις εκστρατείες ανοσοποίησης.