Η πίεση που δέχεται ήδη το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τους ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και η ταχύτητα στην κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) covid στα δημόσια νοσοκομεία καθόρισαν την εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων για «κοκκίνισμα» άλλων τεσσάρων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, όπως και τη σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών να αποτελεί την κύρια αιτία για την έντασή του.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κιλκίς, που χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» όπως και η Χαλκιδική, είναι ανεμβολίαστο το 60% των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 117 ασθενείς. Σε απλές κλίνες covid-19 βρίσκονταν 558 ασθενείς με την πορεία προς τις ΜΕΘ για τουλάχιστον του 5% εξ αυτών να είναι δρομολογημένη με βάση τα στατιστικά των νοσηλειών κατά την επιδημία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται όπως είναι αναμενόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των ασθενών, καθώς οι διακομιδές από τα μικρότερα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής είναι πολύ συχνές. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» βρίσκονται 12 διασωληνωμένοι και άλλοι τόσο στο ΑΧΕΠΑ. Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο βρίσκονται 15 ασθενείς διασωληνωμένοι και 25 στο Παπανικολάου. Επίσης, 7 ασθενείς είναι στον «Αγιο Δημήτριο».

Αλλοι 10 ασθενείς νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών, και 8 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου. Μεγάλη κάλυψη έχουν και οι Μονάδες στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Η σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε στις ΜΕΘ πέρυσι τον Νοέμβριο, καθώς δυνάμωνε το δεύτερο επιδημικό κύμα που «έπνιξε» τη Βόρεια Ελλάδα και εξαπλώθηκε απειλητικό σε όλη την επικράτεια, είναι αποκαλυπτική για το πως θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το νέο κύμα. Τότε οι διασωληνωμένοι ήταν στους 87 – 204 ήταν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. Πλέον και με το επιδημικό κύμα να βρίσκεται στην αρχή του, οι διασωληνωμένοι στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυξημένοι κατά 35% σε σχέση με τον περσινό δύσκολο Νοέμβριο, αποτελώντας έναν κακό οιωνό για την πορεία της επιδημίας και την επίπτωσή της στις αντιοχές του ΕΣΥ για το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον πρόσκομμα για τη λειτουργία κλινών, απλών και ΜΕΘ covid, δημιουργεί το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού εκατοντάδες υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Clawback: Τι επιχειρείται να αλλάξει – Αντιδρούν οι γιατροί με κινητοποιήσεις

Παγώνη: Δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις- εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο

Κορωνοϊός – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη: Σήμερα αποφασίζουν οι ειδικοί – «Καμπανάκι» από Θωμαΐδη