Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Μωρά, ηλικίας έξι μηνών, είναι έτοιμη να εμβολιάσει η Pfizer φέτος το χειμώνα με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό να ζητάει τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τον Οκτώβριο για να ξεκινήσει την χορήγηση του ενέσιμου σκευάσματος εντός του Νοεμβρίου.

Το εμβόλιο των Pfizer/ΒionTech χoρηγείται ήδη σε παιδιά άνω των 12 ετών στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Ωστόσο, το επόμενο βήμα της αμερικανικής εταιρείας και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας είναι να διευρύνουν την χορήγησή του σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, ακόμη και σε βρέφη, αφού πρώτα λάβουν το πράσινο φως από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Το εμβόλιο κατά της Covid των Pfizer/ΒionTech θα μπορούσε να χορηγηθεί σε μωρά ηλικίας μόλις έξι μηνών στις ΗΠΑ φέτος το χειμώνα», σχολιάζει η βρετανική εταιρεία Daily Mail επικαλούμενη τους Financial Times.

Eίναι πιθανό η κίνηση αυτή να προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ καθώς η εταιρεία εμφανίζεται έτοιμη για την υποβολή αίτησης για την ανοσοποίηση βρεφών εντός των επόμενων δύο μηνών.

Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των εσωτερικών δοκιμών που εξετάζουν εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στις ηλικιακές αυτές κατηγορίες , προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Ο Φρανκ ΝΤ΄Αμέλιο, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής στην Pfizer, δήλωσε χθες σε συνέδριο της Morgan Stanley ότι η εταιρεία σχεδιάζει να έχει «τελειώσει» μέχρι τον Νοέμβριο, αναφέρουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το «Politico», ο Ντ’ Αμέλιο υποστήριξε επίσης ότι η υποβολή του αιτήματος για την έγκριση χορήγησης του εμβολίου σε μωρά, θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες αμέσως μετά την υποβολή των δεδομένων για παιδιά, ηλικίας πέντε έως 11 ετών … αφήνοντας να εννοηθεί ότι, όλα τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.