Γράφει η Γεωργία Σαδανά

Νέο μπαράζ ελέγχων για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή βεβαιώσεων διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) έφερε η χθεσινή πρεμιέρα των νέων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς εκτός από τους υγειονομικούς, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών τέθηκαν και νέες, επαγγελματικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας των ψηφιακών διασταυρώσεων, που εκτελούνται από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνδυασμό με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχουν τεθεί επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες «που διαθέτουν ισχυρό κίνητρο» να αναζητήσουν το «παραθυράκι» στο σύστημα, δηλαδή υγειονομικοί πρωτίστως και δευτερευόντως εκπαιδευτικοί και ένστολοι.

Μια δεύτερη ομάδα- στόχο, ωστόσο, εξαιτίας των νέων μέτρων αποτελούν στο εξής όλοι οι «εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους», υπόχρεοι σε δύο rapid test σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή: ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, απασχολούμενοι στην εστίαση και εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η υποχρέωση των ανεμβολίαστων πολιτών για δύο rapid test σε εβδομαδιαία βάση μεταφράζεται σε προσωπική οικονομική επιβάρυνση ύψους 80 ευρώ το μήνα, έχει σημάνει συναγερμό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τυχόν μαζική εξαγορά πλαστών βεβαιώσεων νόσησης ή διαγνωστικών τεστ από ιδιώτες γιατρούς και μικροβιολογικά εργαστήρια, όπως συνέβη στη Δράμα.

Ειδικότερα, την ανάσα των ψηφιακών διασταυρώσεων θα νοιώσουν εντονότερα μέχρι τις 31 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Καθώς η έκδοση πρόσφατα τυχόν πλαστού πιστοποιητικού νόσησης θα τους έθετε εκτός εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, εικάζεται πως ένας μικρός αριθμός τους ίσως να καταφύγει στη λύση του πλαστού πιστοποιητικού διαγνωστικού τεστ (rapid test), για να αποφύγει το μηνιαίο κόστος.

Παράλληλα, στο ψηφιακό σαφάρι παραβάσεων προτεραιότητα στους ελέγχους έχουν όσοι εμβολιάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο (ιδιαίτερα στα τέλη του μήνα), αλλά και όσοι εμβολιάστηκαν:

· κατά τις βραδινές ώρες (ιδίως του Σαββατοκύριακου) ή

· μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (προσπερνώντας όλα τα οικεία ή κοντινά εμβολιαστικά κέντρα).

Στην ίδια δέσμη ψηφιακών διασταυρώσεων μελετώνται τις τελευταίες ώρες και πιο σύνθετα σενάρια, όπως «ποια ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα έδωσαν πιστοποιητικά σε υγειονομικούς μέσα στον Αύγουστο» ή «σε ποιες πόλεις της χώρας το βεβαιωμένο ποσοστό νόσησης υπερβαίνει κατά πολύ τον πανελλαδικό μέσο όρο τον περασμένο μήνα». Ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία που εξάγει σε κάθε σχετικό ερώτημα η βάση δεδομένων του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, δρομολογούνται επιτόπιοι έλεγχοι των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας (που έχουν μεταβεί ήδη σε 10 διαφορετικά σημεία στη χώρα), αλλά και επιβάλλονται κεντρικά πιο σύνθετοι περιορισμοί, όπως στην περίπτωση της εστίασης.

Δικλείδες ασφαλείας

Για «μεμονωμένες» περιπτώσεις πλαστών περιστατικών έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας πως «η έκτασή τους, δηλαδή, δεν μας ανησυχεί, ωστόσο, τις ιχνηλατούμε τόσο σε επίπεδο τυχόν επίορκων υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο τυχόν ιατρών που έχουν μία «ύποπτη» συμπεριφορά». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι «εξετάζονται δικλείδες ασφάλειες από το Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Θεμιστοκλέους και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για να οχυρώσουμε το σύστημα όσο το δυνατόν καλύτερα», ενώ κατά πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή συζητείται το ενδεχόμενο κατάργησης της έντυπης μορφής του πιστοποιητικού.

Εισαγωγή από τη Βουλγαρία

Η περαιτέρω «στεγανοποίηση» του συστήματος προκύπτει και λόγω της «εφευρετικότητας» μερίδας πολιτών, με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, «εφευρετικότητα» η οποία ξεπέρασε ακόμη και τα σύνορα της χώρας. Συγκεκριμένα, γιατρός στο Νοσοκομείο Καβάλας προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Βουλγαρία, ξενίζοντας τη διοίκηση του Νοσοκομείου, μολονότι η γειτονική χώρα ανήκει στην ΕΕ, άρα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της είναι καθόλα νόμιμα. Στο ίδιο νοσοκομείο ελέγχονται ακόμη 18 πιστοποιητικά νόσησης, τα οποία προσκομίστηκαν από τις 4 – 31 Αυγούστου, όταν για τους μήνες που προηγήθηκαν δεν καταγράφηκε κανένα αντίστοιχο περιστατικό.

Δύο εργαζόμενοι έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες και σε Κεντρικό Νοσοκομείο της Αττικής, καθώς αμφότεροι προσκόμισαν πιστοποιητικό νόσησης μετά από την 1η Αυγούστου από συγκεκριμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, στο οποίο φαίνεται πως έχει εστιαστεί η έρευνα. Περισσότερος έλεγχος αναμένεται να υπάρξει και σε υγειονομικούς που έκαναν ξαφνικά χρήση αναρρωτικής άδειας μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα περί υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό.

Επιπλέον, πολύτιμη στο ψηφιακό κυνήγι αντιεμβολιαστών και παρανομούντων αναδεικνύεται και η συμβολή των ψηφιακών εφαρμογών, καθώς βροχή από καταγγελίες πολιτών καταφθάνουν στην «αίθουσα πολέμου» των ψηφιακών διασταυρώσεων μέσα από δωμάτια διαλόγου (chats), αλλά και από επώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο, συνθέτοντας βήμα βήμα το μονοπάτι από την αρχική αναζήτηση μέχρι τελικά την προμήθεια πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών ή νόσησης, συνήθως με το αζημίωτο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναζήτησης πλαστού πιστοποιητικού μέσω διαδικτύου, όπου έχουν στηθεί ειδικές ιστοσελίδες, με το κόστος προμήθειάς του κυμαίνεται από 200 – 500 ευρώ.

200 «μαϊμού»

Σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με την έκταση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από υγειονομικούς προέβη στον ΣΚΑΪ και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Είναι κρίμα όταν οι υγειονομικοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό επί ενάμιση χρόνο, κάποιοι να παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά από την Βουλγαρία». «Είναι πάνω από 200 άτομα. Διέπραξαν απάτη και πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνουν γρήγορα», τόνισε.

«Να υπάρξει έλεγχος σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου» υποστήριξε από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ζητώντας παράλληλα την οριζόντια υποχρεωτική εξέταση αντισωμάτων, ώστε να μην στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι, όπως συνέβη πρόσφατα στην Κέρκυρα.