Ανεμβολίαστοι είναι οι πολίτες που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη.

Ο καθηγητής κληθείς να σχολιάσει την κάμψη στην πτωτική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, μερικοί από τους παράγοντες αυτούς είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εντούτοις στην Ελλάδα δεν καταγράφει μέχρι στιγμής αυξημένα κρούσματα, η χαλάρωση των μέτρων και των πολιτών αλλά και το γεγονός ότι σημαντικό μέρος πληθυσμού με ηλικιακό εύρος που είναι ενεργό στην καθημερινότητα, είναι ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με κορωνοϊό χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν εμβολιάστηκαν και νεαρές ηλικίες οι οποίες επίσης δεν εμβολιάστηκαν.

«Δεν μπορεί όλοι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να έχουμε την ίδια παρατήρηση, δεν μπορεί να είμαστε όλοι μέρος μιας συνωμοσίας» τόνισε.

Ερωτώμενος για το εάν βλέπει τέταρτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών ο καθηγητής ανέφερε πως θέλει να βγάλει από το μυαλό του αυτό το σενάριο.

«Δεν θα ήθελα να ξαναζήσουμε τις ίδιες σκηνές» υπογράμμισε αλλά παραδέχτηκε πως ενδεχομένως βιώσουμε την ίδια κατάσταση αλλά σε μικρότερο μέγεθος και με άλλες ηλικίες.

Ανέφερε μάλιστα πως το να μην περάσουμε τα ίδια, είναι στο χέρι μας και περισσότερο, σε ένα τσίμπημα, απευθύνοντας με αυτό τον τρόπο μια έκκληση στους πολίτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά το γεγονός πως τα μικρότερα παιδιά δεν εμβολιάζονται ακόμη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί πως η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται πιο εύκολα σε παιδιά, ο κ. Λουκίδης, δήλωσε πως η ιατρική βιβλιογραφία όσον αφορά τον εμβολιασμό παιδιών είναι ακόμη ιδιαιτέρως περιορισμένη και για αυτό εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα όλο το εκπαιδευτικό και παρεκπαιδευτικό σύστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη στην Πάτρα – Εντοπίστηκε κρούσμα κολομβιανής παραλλαγής

Johnson&Johnson: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα, λέει η εταιρία

Σαρηγιάννης: Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας