Γραφούν: Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του κυκλώματος που διέπραττε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία Η οικογενειακή επιχείρηση με τζίρους εκατομμυρίων, εικονικά τιμολόγια, συμμετοχή 54 γιατρών μέχρι στιγμής και όπως έχει διαπιστωθεί, έχει προκαλέσει ζημία άνω των 5.000.000 ευρώ με τους συλληφθέντες να ανέρχονται σε 13 άτομα, ανάμεσα τους οι τρεις αρχηγοί, η λογίστρια του κυκλώματος και δυο γιατροί. Η ομάδα, προέβαινε στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού και εκτός από τα 13 μέλη της οργάνωσης, στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ήταν τέτοια δε, τα κέρδη που οι αρχηγοί της οργάνωσης, δυο αδέρφια και η σύζυγος του ενός, ζούσαν μια χλιδάτη ζωή με σπορ supercars όπως Porsche, βίλες ενώ είχαν ιδιαίτερη αγάπη στον τζόγο με χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενός εκ των τριών αρχηγών που σε ένα χρόνο έπαιξε στο στοίχημα περισσότερες από 250.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, ενώ κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 246.980 ευρώ, όπλα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση. Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Πώς κατάφερναν να εξαπατούν τον ΕΟΠΥΥ

Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις. Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή. Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι απέφευγαν την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ. Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμιγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.α., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Διαβάστε τους διαλόγους:

eopy-1
eopy-2
eopy-3
eopy-4