Μία νέα πραγματικότητα -και κανονικότητα- ξημερώνει από 1ης Ιουλίου καθώς αλλάζουν όλα στην λειτουργία της εστίασης, στην ψυχαγωγία και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Οι περιβόητες «διευκολύνσεις» εξειδικεύτηκαν από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη και έρχονται για να προσαρμόσουν την κοινωνική ζωή στην μετά-πανδημίας εποχή.

Όπως έγινε γνωστό ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη είναι πλέον γεγονός αφού, οι επιχειρήσεις εστίασης θα κληθούν να επιλέξουν το πλαίσιο λειτουργίας τους προκειμένου να υποδεχθούν μόνον τους εμβολιασμένους ή μεικτό κοινό. Αντίστοιχα, οι αθλητικές εκδηλώσεις από 15 Ιουλίου θα απευθύνονται μόνον σε εμβολιασμένους οι οποίοι θα μπορούν να τις παρακολουθούν με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως και στην εστίαση, και μόνο με την χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα πάντως οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως διχάζει τους πολίτες. «Διχάζει και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, λες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσους μήνες μπορούσαν αλλά δεν θέλησαν να εμβολιαστούν. Και πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με ‘ατομική ευθύνη’ να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία» τόνισε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.

Από την άλλη, μόνο αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση, προς το παρόν, για την συμμετοχή των νέων 18-25 στην εμβολιαστική διαδικασία μετά την ανακοίνωση της «freedom pass» αξίας 150 ευρώ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ταξίδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας» οι νέοι 18-25 υπερδιπλασίασαν τα ημερήσια ραντεβού που έκλεισαν αφού από τα 8.000-9.000 ημερησίως έφτασαν τα 18.000. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία πως ολοένα και περισσότεροι νέοι θα εμβολιαστούν ενόψει και των διακοπών τους.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο είναι πως μαζί με την αύξηση των ραντεβού αυτής της ηλικιακής ομάδας, αυξήθηκαν και οι προγραμματισμοί ραντεβού και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κυρίως αυτές από 25 έως 50, με το κυβερνητικό επιτελείο να αποδίδει την αύξηση αυτή στην συζήτηση και τις ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό δομών υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και νέους τρόφιμους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασαν όλο τον σχεδιασμό σχετικά με τις λεγόμενες «διευκολύνσεις» προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, από 1ης Ιουλίου η λειτουργία συγκεκριμένων χώρων με την δυνατότητα κάλυψης πληρότητας έως και στο 85% σε κάποιες περιπτώσεις εάν η εκάστοτε επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα, οι χώροι συναθροίσεων των πολιτών χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι τέσσερις κατηγορίες χώρων συναθροίσεων:

  1. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
  2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
  3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
  4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα

Πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα αρχίσουν την λειτουργία τους την 1η Ιουλίου ενώ οι κλειστοί χώροι κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου. Για τους αμιγείς χώρους με εμβολιασμένους και νοσήσαντες η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Στους μικτούς χώρους η πληρότητα θα ανέρχεται μόλις στο 25% ενώ θα είναι υποχρεωτικό προηγούμενο αρνητικό rapid τεστ για τους μη εμβολιασμένους.

Επισημαίνεται ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τους αμιγείς χώρους κέντρων διασκέδασης θα πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ οι νοσήσαντες θα πρέπει να έχουν περάσει κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου

Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, θα λειτουργούν -πλέον- με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους μόνο με εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι  μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει και για ποιους χώρους

 

metra-648_2

«Όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτημα για την κριτική πως ο διαχωρισμός των κλειστών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς οδηγεί σε διχασμό και καταπατά δημοκρατικά δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός αφορά μόνο σε ορισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου εντός εσωτερικού χώρου και σε εξωτερικούς με μεγάλο συνωστισμό.

Από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόσθεσε ότι από πλευράς Πολιτείας δεν γίνεται κανενός είδους διαχωρισμός αλλά αυτό που υπάρχει είναι ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. «Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας απολύτως ελεύθερα επιλέγει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός: 

Κλιμακουμενη_Πρωτοβουλια_-_28062021_-Τελικο_Page_1
Κλιμακουμενη_Πρωτοβουλια_-_28062021_-Τελικο_Page_2
Κλιμακουμενη_Πρωτοβουλια_-_28062021_-Τελικο_Page_3
Κλιμακουμενη_Πρωτοβουλια_-_28062021_-Τελικο_Page_4
Κλιμακουμενη_Πρωτοβουλια_-_28062021_-Τελικο_Page_5

Freedom pass: Η προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για όσους νέους 18-25 εμβολιαστούν

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε από το Μέγαρο Μαξίμου την λεγόμενη «κάρτα ελευθερίας», δηλαδή το voucher ύψους 150 ευρώ για νέους 18-25 ετών οι οποίοι είτε εμβολιάστηκαν είτε θα εμβολιαστούν προκειμένου να την αξιοποιήσουν σε δραστηριότητες όπως ταξίδια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Η προπληρωμένη κάρτα θα αφορά τους νέους που είτε εμβολιάστηκαν είτε θα εμβολιαστούν και έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003.  Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβολιασμοί: Τι θα ισχύσει για τους εφήβους – Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν