homescreen

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: «Μείνετε μέσα» λένε οι ειδικοί για την Αθήνα – Αλλάζουν οι άνεμοι από το βράδυ

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: «Μείνετε μέσα» λένε οι ειδικοί για την Αθήνα – Αλλάζουν οι άνεμοι από το βράδυ


ygeiamou.gr team

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με όσα λένε στο protothema.gr οι πνευμονολόγοι Παναγιώτης Μπεχράκης και Στυλιανός Λουκίδης- Απαραίτητη η μάσκα- Πώς έφτασε και γιατί «έμεινε» το νέφος του καπνού στην Αττική, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

*γράφουν οι Θάνος Μακρογαμβράκης, Χρήστος Χατζησπύρου

Μπορεί εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς που εξακολουθεί να καίει στον Σχίνο Κορινθίας να μην υπάρχουν ακόμα τα αριθμητικά εκείνα στοιχεία που να αποκαλύπτουν το μέγεθος της σωματιδιακής ρύπανσης που έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό, ωστόσο, όπως αναφέρει στο protothema.gr ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Όπως εξηγεί ο γνωστός πνευμονολόγος, η χρήση της μάσκας σε αυτή την φάση είναι απαραίτητη, καθώς φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά.

nefos_fwtia3
nefos_fwtia2
nefos_fwtia

«Αν και δεν έχουμε ακόμα αριθμητικά στοιχεία από τις μετρήσεις της ρύπανσης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά, ωστόσο είναι προφανές πως υπάρχει μια αυξημένη σωματιδιακή ρύπανση αυτή την στιγμή, που καλύπτει τουλάχιστον την περιοχή της Αττικής. Δεν είναι επικίνδυνο το θέμα που έχει προκύψει, μόνο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας πνευμονικής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος , καλό θα είναι να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους. Αν χρειαστεί όμως να βγουν για οποιοδήποτε λόγο, να προσέξουν να μην κουραστούν».

Μάσκα και εισπνοή από την μύτη είναι το μυστικό, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη«Μάσκα φορούν όλοι που φιλτράρει σημαντικά τα σωματίδια αυτά. Η οδηγία είναι να εισπνέουν όλοι από την μύτη γιατί κι αυτή φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά. Όποιος εμφανίσει συμπτώματα δύσπνοιας καλό θα είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ, την φοράμε και προσπαθούμε η εισπνοή να γίνεται από την μύτη».

Λουκίδης:  Περιορισμένες μετακινήσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας πως «οι μάσκες που φοράμε για την προστασία μας από τον κορωνοϊό είναι καλό να φοριούνται και σε αυτές τις περιπτώσεις με το τοξικό νέφος της φωτιάς, ωστόσο τονίζει προς τους πολίτες που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τον καπνό που βρίσκεται πάνω από την Αττική.

fwtia_kapnos_art

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και θα πρέπει οι ευπαθείς ομάδες και ειδικά οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων να έχουν περιορισμένες μετακινήσεις διότι υπάρχει περίπτωση αυτό το τοξικό νέφος να επηρεάσει τις αναπνευστικές τους παθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα και ένας υγιής δεν θα αισθανθεί μια δυσφορία από αυτό το πράγμα. Αυτό το τοξικό νέφος θα επηρεάσει και το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό και ειδικά αν αυξηθούν σε ποσοστό τα σωματίδια pm2,5 σε ανάλογο κυβικό μέτρο αέρα, τότε κατά κάποιον τρόπο θα επηρεάσουν σημαντικά είτε υγιείς είτε χρόνιους ασθενείς το αναπνευστικό τους. Αυτό που θα εμφανίσουν όσοι εισπνεύσουν τέτοιο αέρα είναι το αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, ένα τσουξιμό στην μύτη αλλά μπορεί να έχουν και κάποια θωρακική δυσφορία γιατί πραγματικά δεν μπορούν να αναιχτούν αυτή την ποσότητα των σωματιδίων. Φοράμε όμως μάσκες και πιστευώ πως αυτό θα βοηθήσει κάπως την κατάσταση».

Καλλιάνος: Αλλάζει από το βράδυ ο καιρός – Τι σημαίνει αυτό

Ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος υπογράμμισε ότι ο καιρός από το βράδυ θα αλλάξει και οι άνεμοι που πνέουν τώρα Δυτικοί θα γίνουν Βορειοδυτικοί διώχνοντας σιγά-σιγά το τοξικό νέφος προς νοτιότερα σημεία της επικράτειας, ωστόσο ανέφερε ότι λόγω του οτι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί ίσως υπάρξει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων των εστιών της πυρκαγιάς στην Κορινθία.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «Λόγω των ισχυρών Δυτικών ανέμων 6-7 μποφόρ που έπνεαν κατα περιόδους σε περιοχές της Κορινθίας, του Σαρωνικού, της Αττικής και γενικότερα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Ανατολικής Πελοποννήσου, αυτοί οι καπνοί που δημιουργήθηκαν από την φωτιά της περιοχής της Κορινθίας ήρθαν και στην Αττική φτάνοντας μέχρι και την Ικαρία καθώς ήταν πολύ δυνατοί οι δυτικοί ανέμοι, δηλαδή μεταφέρθηκαν πολύ ανατολικότερα στην Επικράτεια. Από το βράδυ και στην συνέχεια οι άνεμοι θα στραφούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας σε βορειοδυτικούς όπου θα πνέει ένας πολύ ισχυρός Βοριάς 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στις περισσότερες περιοχές που ήδη έχουν επηρεαστεί από τον καπνό. Ο καπνός θα μεταφερθεί στα νοτιότερα τμήματα της χώρας στις Κυκλάδες μέχρι και την Κρήτη αν συνεχιστεί η πυρκαγιά, που το απευχόμαστε. Αύριο το πρωί οι μέγιστες ριπές των ανέμων στην περιοχή της Κορινθίας των βορειοδυτικών ανέμων αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ με αποτέλσμα να υπάρχει και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων στην περιοχή. Άρα μέχρι και αύριο το μεσημέρι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην Κορινθία λόγο των ισχυρών ανέμων αλλά από αύριο το μεσημέρι οι ισχυροί άνεμοι θα εξασθενήσουν για τις περισσότερες περιοχές της Κορινθίας».

Ειδήσεις σήμερα

Πελώνη για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τους υγειονομικούς

Χαρδαλιάς από την Κάλυμνο: «Από Δευτέρα το νησί σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα με πολλή προσοχή»Απόρρητο Απόρρητο