Μία από τις πιο «μαύρες» ημέρες της επιδημίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή, όπως αποτυπώθηκε στους σκληρούς δείκτες που παρακολουθούν οι επιστήμονες, περιμένοντας να δουν τα σημάδια κορύφωσης της επιδημίας. Κι αυτό διότι σημειώθηκαν εξαιρετικά αρνητικές «επιδόσεις» ταυτόχρονα σε πολλά «μέτωπα», καθώς το τρίτο επιδημικό κύμα εξελίσσεται και πιέζει το σύστημα υγείας, την οικονομία, την κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, καταγράφηκαν 680 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, με τις 330 να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που έχουν εισαχθεί σε ένα 24ωρο στις δομές του συστήματος υγείας στη διάρκεια της επιδημίας.

Οι διασωληνωμένοι έσπασαν το «φράγμα» των 800, για την ακρίβεια καταγράφηκαν 802 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, εντός κι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι 419 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αττικής και οι 220 στη βόρεια Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από το τρίτο κύμα κορωνοϊού στην κοινότητα και στα νοσοκομεία. Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από 204 σε 220.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά χθες μέσα στο 2021 καταγράφηκαν 93 θάνατοι σε ένα 24ωρο, με το συνολικό αριθμό της τραγικής λίστας να ανέρχεται σε 9054.

Άλλο «αρνητικό» ρεκόρ της χθεσινής ημέρας είναι οι 93 νεκροί – πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2021. Με τους 93 νεκρούς που προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο, η «μαύρη λίστα» των θυμάτων της επιδημίας ξεπέρασε τα 9.000 (9.054), ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν, στις 30 Μαρτίου, είχε ξεπεραστεί το όριο των 8.000 θανάτων.

Τέλος, τα 4.033 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες ήταν αρκετά για να ξεπεραστεί το όριο των 300.000, με τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων να ανέρχεται πλέον σε 301.103.

Η πορεία της επιδημίας και οι εκτιμήσεις για κορύφωση

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, οι ειδικοί διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιδημιολογική εικόνα καθώς υπάρχει μικρή μείωση σε σύγκριση με τον επίσης υψηλό αριθμό των κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης – είχαν καταγραφεί 4.309.

Αυτή η μικρή υποχώρηση ενδεχομένως δείχνει ότι το τρίτο επιδημικό κύμα βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης. Όπως, όμως, έχουν επισημάνει συχνά οι ειδικοί της Επιτροπής, η φάση της σταθεροποίησης είναι εύθραυστη και είναι πολύ εύκολο να αντιστραφεί η κατάσταση και αρχίσει να ανεβαίνει ξανά η επιδημιολογική καμπύλη.

Οι νέες διαγνώσεις του τελευταίου 24ωρου προέκυψαν έπειτα από 24.958 μοριακούς ελέγχους και 51.112 rapid τεστ, τα 16.649 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ανοικτών δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από την επαλήθευση των self test που διενεργήθηκαν τις περασμένες ημέρες από μαθητές και εκπαιδευτικούς, και ανέδειξαν 613 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού.

Η διαφαινόμενη σταθεροποίηση στην Αττική

Από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται μερική σταθεροποίηση στην ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία συγκέντρωσε 1.812 νέες λοιμώξεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει και από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, που δείχνουν μείωση της τάξης του 33% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια σταθεροποίηση ή ακόμα και ήπια ύφεση της κατάστασης που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ωστόσο, παραμένει ασφυκτική, αφού μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.527 ασθενείς, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, χθες ανέμεναν κλίνη σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι 48 ασθενείς.

Οι 330 νέοι ασθενείς που χρειάστηκε να εισαχθούν από το βράδυ της Δευτέρας ως το βράδυ της Τρίτης στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αποτελούν ένα ακόμη «αρνητικό» ρεκόρ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέσα στον μήνα αριθμό ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Έχουν καταγραφεί άλλες τέσσερις φορές παραπάνω από 300 εισαγωγές – 322 στις 3 Απριλίου, 323 εισαγωγές στις 7 Απριλίου, 308 στις 8 και 316 την περασμένη Κυριακή. Τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών στην Αττική τον κατέχει μέχρι τώρα ο προηγούμενος μήνας, όταν στις 10 Μαρτίου καταγράφηκαν 345 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η πίεση ανεβαίνει στη βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν χθες 554 νέα κρούσματα, αλλά το θετικό και σε αυτή την περίπτωση είναι η ήπια μείωση (5%) που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο των λυμάτων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ στη βόρεια Ελλάδα, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.458 ασθενείς, με τους 220 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας διαθέτουν μόνο 12 κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός Εντατικής, όπως και σε εκείνα της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και της ανησυχίας των αρμοδίων είναι ότι αύριο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στα νοσοκομεία της Μακεδονίας από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου.