homescreen

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας εξαιτίας της AstraZeneca – «Το Η.Β. δεν θα λάβει τα εμβόλια»

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας εξαιτίας της AstraZeneca – «Το Η.Β. δεν θα λάβει τα εμβόλια»


ygeiamou.gr team

Εκρηκτικές οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - «Εάν δεν λάβουμε τα εμβόλια που μας αναλογούν, τότε τα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν πρόκειται να περάσουν ποτέ το στενό της Μάγχης»

*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Συνεχίζεται η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάντ Μπον να κατηγορεί ευθέως την αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία για αθέτηση υποσχέσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ενώ η ΕΕ συνεχίζει την εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξάγει ούτε μια δόση στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη αποφάσισε να χτυπήσει τη γροθιά της στο τραπέζι» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να παίζονται εθνικιστικά παιχνίδια με τα εμβόλια, με σκοπό κάποιες χώρες να δείχνουν ότι προηγούνται τεχνηέντως στην κούρσα του εμβολιασμού.

«Εάν δεν λάβουμε από την AstraZeneca και το Ηνωμένο Βασίλειο τα εμβόλια που μας αναλογούν, τότε τα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν πρόκειται να περάσουν ποτέ το στενό της Μάγχης» τόνισε ο κ. Μπον.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρθηκε ρητά στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην ΕΕ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας υπογράμμισε ότι ενώ όντως χρειάζεται να γίνουν καλύτερες προσπάθειες από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, εντούτοις ο ΠΟΥ θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με την κατάσταση στην Κίνα, παρά με αυτήν στην Ευρώπη.

Ο κ. Μπον επανέλαβε ότι ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτός, καθώς μέχρι τον Ιούνιο αναμένονται περίπου 350 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική ελέγχου των εξαγωγών, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή ανακοινώνοντας μια καταρχήν συμφωνία ώστε «βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – να δημιουργήσουμε μια win-win κατάσταση και να επεκτείνουμε την προσφορά εμβολίων για όλους τους πολίτες μας». Ωστόσο, παρά την σφοδρή κριτική που δέχεται η ΕΕ από σύσσωμο τον βρετανικό Τύπο, επιμένει να βάζει στο στόχαστρο την AstraZeneca. «Βρισκόμαστε στην μετά Brexit εποχή. Δεν μας ενδιαφέρει τι σκεφτεται η βρετανική κοινή γνώμη αλλά τι σκέφτεται η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη», δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Και σε αυτήν τη δήλωση εντοπίζεται ο λόγος του συνεχιζόμενου πολέμου με την αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία. Για τους Ευρωπαίους ηγέτες που αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά δύσκολο τρίτο κύμα της πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές των εθνικών συστημάτων υγείας και τους αναγκάζει να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, την ώρα που ορισμένα τρίτα κράτη προετοιμάζονται αργά αλλά σταθερά για την επιστροφή σε κάποια μορφής ομαλότητα, είναι δύσκολο να εξηγήσουν πώς γίνεται τα περισσότερα εμβόλια να παρασκευάζονται στην ΕΕ αλλά τα ίδια τα κράτη – μέλη της να βρίσκονται πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και μια εμφύλια ευρωπαϊκή διαμάχη, με κράτη – μέλη όπως την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Τσεχία να προσπαθούν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας για την κατανομή των εμβολίων που έχουν συγκεντρωθεί στο κοινό καλάθι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προώθησε ένα σχέδιο ώστε να βοηθηθούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από το τρίτο και χειρότερο κύμα της πανδημίας. Ήτοι τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, την Λετονία και τη Σλοβακία.

Ωστόσο ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, η χώρα του οποίου θα ανάβει μάλιστα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αρνήθηκαν να το δεχθούν , προκαλώντας την οργή όλων των υπολοίπων κρατών – μελών της ΕΕ.

Η στάση μάλιστα που κράτησε ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις είναι σχεδόν αδύνατον να ερμηνευτεί από τους ομολόγους του, καθώς βάσει του σχεδίου της πορτογαλικής προεδρίας, η χώρα του θα ελάμβανε περίπου 140.000 επιπλέον δόσεις εμβολίων.

Και οι τρείς αυτοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζονται σχεδόν ως personae non gratae από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη , καθώς για να αποφύγουν την σκληρή κριτική που δέχονται στα κράτη τους για την αδυναμία τους να επιταχύνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, κατηγορούν ευθέως τις Βρυξέλλες, παρόλο που η διαπραγμάτευση για την αγορά των εμβολίων έγινε πρωτίστως από τα κράτη – μέλη, στο πλαίσιο μάλιστα μιας επιτροπής την αντιπροεδρία της οποία είχε η ίδια η Αυστρία.

Συνεχίζεται το χάος με το εμβόλιο της AstraZeneca

Χωρίς τέλος στη Γερμανία η αβεβαιότητα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία. Μετά τη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού (Stiko) την Τρίτη να εμβολιάζονται μ’ αυτό μόνο οι άνω των 60, οι αρμόδιοι συνιστούν τώρα σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη με άλλο σκεύασμα. Στη Γερμανία υπάρχουν δύο άλλες επιλογές: το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer και εκείνο της Moderna.

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε αναφορικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύπτουν για όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου με AstraZeneca ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, μιας και ελάχιστοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού: «Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο. Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία».

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχαν ενημερωθεί ήδη από τη περασμένη Παρασκευή από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ότι ο εμβολιασμός των κάτω των 60 με AstraZeneca θα πρέπει να σταματήσει. Χρειάστηκαν ωστόσο τέσσερις μέρες μέχρι το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη εμβολιάστηκαν με AstraZeneca σχεδόν 315.000 άνθρωποι χωρίς να είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις για το παρασκεύασμα, με το οποίο εμβολιάζονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Lockdown: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις από σήμερα – Έτοιμο να σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο

Lockdown – Κορωνοϊός: Από Covid-Free στο «βαθύ κόκκινο» η Αστυπάλαια

Κορωνοϊός: Κατά 270,9% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στη Θεσσαλονίκη τον ΜάρτιοΑπόρρητο Απόρρητο