«Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες» ήταν το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου).

Τη φετινή παγκόσμια ημέρα επισκίασαν η πανδημία και ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Ωστόσο, τα μέλη της ΕΟΟ θέλουν να αφυπνίσουν μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας, η οποία, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού από τη λοίμωξη COVID-19 και την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού και σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΟΟ κ. Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας».

Το στόμα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου των ιών και κύρια πηγή της εξάπλωσής τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς των ιών και όλα τα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Η σχολαστική φροντίδα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να σας προφυλάξει από διάφορα νοσήματα.

Συμβουλές

Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να πλένετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν ασχοληθείτε με τα δόντια σας. Πρέπει να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, καθαρίζοντας τα ενδιάμεσα διαστήματα με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια. Πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες ή αμέσως μετά την ανάρρωσή σας από κάποιο νόσημα και να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης και ανθρακικού, καθώς και το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των δοντιών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν πρέπει να αμελείτε τη στοματική σας υγεία και φυσικά αν έχετε πονόδοντο ή ενοχλητικό πόνο στη στοματική κοιλότητα, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε οδοντίατρο και να μην προσπαθήσετε να ανακουφίσετε τον πόνο μόνοι σας, λαμβάνοντας φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς να έχετε συμβουλευτεί τον ιατρό σας.

Τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή
Τα οδοντιατρεία εφαρμόζουν νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης και όλα τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού. Οι οδοντίατροι, λόγω της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», ωστόσο, με τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε οδοντιατρεία.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας» τονίζει από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης και προσθέτει ότι «οι οδοντιατρικές πράξεις δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στη μετάδοση του κορωνοϊού και μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας της χώρας μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την COVID-19».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν έχει συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης και ότι η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορωνοϊό» υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τη στοματική υγεία
Όπως σημειώνει η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ κυρία Μαρία Μενενάκου, «ο κορωνοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών. Από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα».

Πέρα από τον προφανή λόγο που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις και στους οποίους πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ένας από αυτούς, σύμφωνα με την κυρία Μενενάκου, είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας. Όταν δουλεύουμε με το σώμα -μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται φθορά στα δόντια διότι η φυσιολογική στάση του ανθρώπινου σώματος κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση. Εκτός από την τηλεργασία, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.

Οι οδοντίατροι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στο στόμα σας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η στοματική υγεία είναι σημαντική για την υγεία όλου του σώματος.

«Ωστόσο, η πολιτεία έχει παραμελήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης, τονίζοντας ότι εδώ και 40 περίπου χρόνια δεν παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το κράτος να καλύπτει τις δαπάνες της οδοντιατρικής περίθαλψης, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες ασθενείς έχουν εγκαταλείψει τη στοματική τους υγεία» αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης και προσθέτει ότι «η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί και τώρα με την πανδημία».

Οι ασθενείς δεν πρέπει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο όταν το πρόβλημά τους φθάσει στο απροχώρητο, αλλά πρέπει να φροντίζουν για τη στοματική τους υγεία και τους προληπτικούς ελέγχους. Γιατί υγεία στο στόμα σημαίνει ποιότητα στη ζωή!

Προτάσεις για παρεμβάσεις στη στοματική υγεία

Η ΕΟΟ έχει εκπονήσει μία συνολική πρόταση για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων στη στοματική υγεία και την οδοντιατρική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής υγείας, με προσδοκώμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας, τη μείωση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών και τη σημαντική μείωση του οικονομικού βάρους που επωμίζεται το ΕΣΥ και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιτίας των συνεπειών της κακής στοματικής υγείας.

Μεταξύ των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους παρεμβάσεων περιλαμβάνονται και οι εξής:

  • Παροχή οδοντιατρικής φροντίδας, με έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική, σε όλα τα παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-18 ετών
  • Αναβάθμιση εξοπλισμού των οδοντιατρείων για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της οδοντιατρικής πράξης
  • Ενίσχυση σε ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό των οδοντιατρικών μονάδων του ΕΣΥ
  • Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας για παρέμβαση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πρόσφυγες, Ρομά, άπορους, εξαρτημένους, ψυχικά πάσχοντες, κ.α.)
  • Επιδημιολογική έρευνα αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας
  • Πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας των ογκολογικών ασθενών
  • Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος
  • Δημιουργία Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & Πολιτικών Στοματικής Υγείας
  • Περιβαλλοντικά υπεύθυνη και ασφαλής διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων της οδοντιατρικής πράξης (συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών και τοξικών αποβλήτων).