Αν και είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα κατά πόσο οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού μειώνουν τα επίμονα συμπτώματα των ασθενών με μακράς διάρκειας Covid-19, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι μερικοί -πράγματι- νιώθουν πολύ καλύτερα μετά το εμβόλιο.

Η λεγόμενη «μακρά Covid-19» μπορεί να ταλαιπωρεί κάποιον για αρκετούς μήνες με ένα ή περισσότερα συμπτώματα που δεν λένε να υποχωρήσουν, ένα φαινόμενο που βρίσκεται υπό μελέτη ολοένα περισσότερο. Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις των εμβολίων στα άτομα με μακρόχρονη νόσο και, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», φαίνεται πως μερικοί νιώθουν καλύτερα, πολλοί δεν αισθάνονται κάποια αλλαγή, ενώ λίγοι λένε πως νιώθουν χειρότερα.

Ο λοιμωξιολόγος δρ Ντάνιελ Γκρίφιν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι το 40% των ασθενών με μακρόχρονη Covid-19 που εμβολιάστηκαν νιώθουν στη συνέχεια βελτίωση των συμπτωμάτων τους, π.χ. λιγότερη κόπωση ή επαναφορά της όσφρησής τους.

Άλλοι ειδικοί δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, όπως ο λοιμωξιολόγος δρ Μάικλ Πελούζο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τον οποίο «ακούγονται διάφορες ιστορίες, αλλά έχω δει πολύ λίγα στοιχεία μέχρι τώρα».

Μία πρόσφατη μικρή βρετανική μελέτη βρήκε ότι οκτώ μήνες μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, όσοι είχαν εμβολιαστεί, εμφάνισαν βελτίωση στα επίμονα συμπτώματά τους, αντίθετα με όσους δεν εμβολιάστηκαν. Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό τους, οι 44 ασθενείς ανέφεραν βελτίωση στο 23% των συμπτωμάτων τους, όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις και η δύσπνοια, έναντι μικρότερης βελτίωσης στο 15% των συμπτωμάτων που ανέφεραν οι 22 ασθενείς που δεν έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca.

Μία άλλη βρετανική έρευνα σε 345 άτομα βρήκε ότι δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το 32% ένιωθαν καλύτερα από άποψη επίμονων συμπτωμάτων (οι 18, μάλιστα, ένιωσαν όπως πριν αρρωστήσουν), ενώ περίπου οι μισοί δεν ανέφεραν κάποια διαφορά μετά το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν γιατί μερικοί ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19 φαίνεται να βελτιώνονται μετά το εμβόλιο, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν αισθητή διαφορά. «Πιθανώς υπάρχει μία υποκατηγορία ανθρώπων που έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο μακράς Covid-19, οι οποίοι ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια, αλλά άλλοι έχουν διαφορετικό υποτύπο», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος-ιολόγος δρ Άνταμ Λόρινγκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ ανέφερε ότι το εμβόλιο, γεννώντας αντισώματα στο σώμα των ατόμων με μακρά Covid-19, πιθανώς τους βοηθά να ξεφορτωθούν τα απομεινάρια του κορωνοϊού.

Από την άλλη πλευρά, υπό διερεύνηση βρίσκεται -επίσης- κατά πόσο λειτουργεί η αυθυποβολή (επίδραση τύπου πλασίμπο), κάνοντας μερικούς που έχουν εμβολιαστεί να νιώθουν καλύτερα στη συνέχεια.