Στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στη χώρα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πιθανότερη αιτία τις μεταλλάξεις.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500.

Δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Η Θεσσαλονίκη είναι στο +37% αυτήν την εβδομάδα.

Μόνο στην Αττική έγιναν 1.600 εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα με την πληρότητα των ΜΕΘ στο 87%.

Η επιδείνωση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Χειμωνιάτικος καιρός, παραμονή σε κλειστούς χώρους, μεταλλάξεις, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, χαλάρωση από μερίδα των πολιτών.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα. Ας αναλογιστούμε που θα βρισκόμασταν τώρα χωρίς τα μέτρα. Αν δεν τα είχαμε εφαρμόσει θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ελπίζουμε παρόλα αυτά να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες. Η προσοχή, όμως, αυτή τη στιγμή είναι στο ΕΣΥ.

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας.

Η χρήση της μάσκας είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, τόνισε. Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στον ιό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Στα 2.215 τα νέα κρούσματα – 451 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

«Σαρώνει» την Αττική η βρετανική μετάλλαξη: Εντοπίζεται στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων