Σε έρευνα 2.070 ηλικιωμένων 80 ετών και άνω, σχεδόν το 40% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παραδέχθηκαν ότι συναντήθηκε με ανθρώπους που δεν έβλεπε τον προηγούμενο καιρό, σταματώντας να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Δύο στους πέντε ανθρώπους άνω των 80 ετών καταστρατήγησαν τα περιοριστικά μέτρα των lockdown, συναντώντας φίλους και συγγενείς σε κλειστούς χώρους μετά τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι το 43% των ηλικιωμένων σταμάτησαν να τηρούν τα μέτρα μετά τον εμβολιασμό τους, με τους μισούς σχεδόν να παραδέχονται ότι συναντήθηκαν με τους φίλους ή την οικογένειά τους αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Όπως φαίνεται από τα στατιστικά, 874 από τους 2.041 ανθρώπους άνω των 80 ετών που εμβολιάστηκαν μεταξύ 15-20 Φεβρουαρίου στη Βρετανία, είτε επισκέφθηκαν κάποιον φίλο είτε υποδέχθηκαν κάποιον στο σπίτι τους.

Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στη γηραιά Αλβιώνα είχαν εμβολιαστεί περίπου 2,6 εκατομμύρια ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, με τη δημοσκόπηση να δείχνει ότι το 23% όσων απάντησαν στην έρευνα συναντήθηκαν με τα παιδιά τους, ενώ το 9% ένιωθαν αρκετά ασφαλείς ώστε να συναντηθούν και με τα εγγόνια τους. Επιπλέον, το 6% συναντήθηκαν με φίλους σε εσωτερικό χώρο, ενώ μόλις το 1/3 δεν συναντήθηκαν με κανέναν, ούτε καν τους ανθρώπους που τους φρόντιζαν, παρά τον εμβολιασμό τους.

Σχεδόν οι μισοί (49%) άνω των 80 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τους ίδιους πριν το εμβόλιο, αλλά το 81% ανέφερε πως ένιωθε λιγότερο κίνδυνο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και ηλικιωμένοι σε ποσοστό 95% δήλωσαν ότι ένιωθαν πολύ πιο ασφαλείς μετά την λήψη και της δεύτερης δόσης.

Από όλους τους ανθρώπους 80 ετών και άνω που ερευνήθηκαν, το 96% ανέφεραν ότι ήταν αρκετά πρόθυμοι να ενθαρρύνουν και άλλους να εμβολιαστούν, ενώ το 99,8% δήλωσαν ότι είχαν λάβει ειδοποίηση για τον εμβολιασμό και το 78% είχαν λάβει την πρώτη δόση περισσότερες από τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

«Βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, πίστευαν ότι η COVID-19 αποτελούσε τεράστιο ή σημαντικό προσωπικό κίνδυνο πριν την λήψη του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό μειώνεται μόλις στο 5% μετά την θεωρητική λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου, ευελπιστώντας ότι η διαδικασία αυτή θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής τους. Εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε αυτές τις ευρείες θετικές επιδράσεις του εμβολιασμού, καθώς συνεχίζεται σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες τις ερχόμενες εβδομάδες», αναφέρει σχετικά ο Tim Gibbs από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Οι πιο συχνές ερωτοαπαντήσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην ψυχική μας κατάσταση

Κορωνοϊός: Πότε μπορούν να εμβολιαστούν οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα