Με τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ) όχι μακριά από τα χθεσινά και μια φαινομενική μείωση στα κρούσματα λόγω μειωμένων ελέγχων – 49.215 έναντι 55.543 -, η πανδημία δείχνει να κινείται σταθερά στην ανησυχητική πορεία των τελευταίων ημερών που μεταθέτει όλο και πιο μακριά το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Τα νούμερα που έχουμε μπροστά μας και τα κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), Αναστασία Κοτανίδου.

Ο κορωνοϊός εντοπίζεται σε 62 περιφερειακές ενότητες σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ορίζοντας το Rt για την επικράτεια στο 0,95, οριακά κάτω από τη μονάδα. Το ΕΣΥ βάλλεται από την πανδημία με 304 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 το περασμένο 24ωρο και 357 διασωληνωμένους. Η Αττική, η σημαντικότερη πληθυσμιακά περιφέρεια, βρίσκεται σταθερά σε ανησυχητική τροχιά και ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας κοκκινίζει.

Την Παρασκευή αναμένονται οι σημαντικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, με τις προβλέψεις ωστόσο δυσοίωνες. Οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις μήπως υπάρξει κάποια θετική εισήγηση, ανέφερε η κυρία Κοτανίδου, αλλά τα επιδημιολογικά νούμερα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Είναι μια άνιση μάχη αυτή με την πανδημία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην οποία ο ιός δεν δείχνει ευαισθησία∙ το μαρτυρά η περίπτωση του βρέφους που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός συγκινημένος.

Κακοκαιρία, κινητικότητα και ανυπακοή στα μέτρα καθιστούν το αγώνα δυσκολότερο. Λίγη ακόμα υπομονή, ήταν η έκκληση του υπουργού και της καθηγήτριας, ώστε με την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό να οδηγηθούμε στην κανονικότητα.

Δοκιμάζεται σκληρά το σύστημα Υγείας στην Αττική – Μεγαλώνει η διασπορά

Η Αττική επιβεβαιώνει τον δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά της για να υπερβεί τα εμπόδια που στήνει η πανδημία και απομακρύνουν την άρση του αυστηρού lockdown. Στο λεκανοπέδιο εντοπίζονται 869 νέα κρούσματα και αποτυπώνεται βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε της περιφερειακή ενότητα. Ενδεικτικά, 235 νέες διαγνώσεις αφορούν το Κέντρο που κρατά τα πρωτεία, ενώ Πειραιάς, Δυτικός, Βόρειος και Νότιος Τομέας Αττικής ακολουθούν με τριψήφια στα 143, 134, 106 και 104 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου παραμένουν ο ουσιαστικός δείκτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με τις 168 εισαγωγές χθες Τρίτη και 186 τη Δευτέρα. Η κάλυψη των ΜΕΘ-COVIDστην Αττική ανέρχεται πλέον στο 90%, με 235 καλυμμένες από σύνολο 262.

Θεσσαλονίκη και Αχαΐα συμπληρώνουν την τριάδα στην επιδημιολογική κατάταξη, με 200 και 98 νέα κρούσματα αντίστοιχα, και τη δεύτερη να καταγράφει επιπλέον 31,58 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ο κορωνοϊός, βέβαια, βρίσκεται σχεδόν παντού. Επιστήμονες και κράτος εξετάζουν συνεχώς τα δεδομένα από όλες τις περιοχές για να προληφθούν ανεπιθύμητες εξάρσεις. Έτσι σήμερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας (28 νέα κρούσματα και 32,3 ανά 100.000 κατοίκους) πέρασε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ το Ναύπλιο στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με τα αυστηρότερα μέτρα να ισχύουν από αύριο 25 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 1ηΜαρτίου.

Κακή επιδημιολογική εικόνα για σήμερα παρουσιάζουν η Κάλυμνος (8 νέα κρούσματα), η Κέρκυρα (13), η Κορινθία (29), η Λάρισα (47), η Φθιώτιδα (45), η Χαλκιδική (24), η Ρόδος (17), και η Κως (6). Οι δύο τελευταίες μάλιστα υποβαθμίστηκανστον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών, περνώντας από το κίτρινο στο πορτοκαλί χρώμα που συμβολίζει το μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Τέλος, η Κρήτη κάνει τη διαφορά με την αύξηση νέων διαγνώσεων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Παρά τα λιγότερα σημερινά τεστ συνολικά. Η αναφορά του ΕΟΔΥ δίνει 43 κρούσματα από 32 χθες για το πρώτο και 36 από 18 για το δεύτερο. Στο Λασίθι και για σήμερα εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι το νησί αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση και προβληματίζει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος σε Λασίθι και Ηράκλειο, ενώ το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) εξετάζει πρόσφατα δείγματα ύποπτα για μεταλλαγμένα στελέχη.

Ελπίδα από το εμβολιαστικό σχέδιο για την «Ελευθερία»

Τα εμβόλια δείχνουν το φως στο τούνελ της πανδημίας, με τους εγχώριους εμβολιασμούς στη χώρα να έχουν φτάσει τους 790.586 και 1.480.470 επιβεβαιωμένα ραντεβού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» βελτιώνεται συνεχώς, ο εμβολιαστικός ρυθμός επιταχύνεται έχοντας ξεπεράσει τους 30.000 ημερησίως, ενώ σήμερα προβλέπεται ο αριθμός να υπερβεί τους 31.000, δήλωσε ο κ. Κικίλιας για το σχέδιο που αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση». Στόχος για το τείχος ανοσίας είναι ως τα τέλη Απριλίου να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Αισιοδοξία γεννούν τέλος και οι εξελίξεις και από το ευρύτερο εμβολιαστικό μέτωπο. Το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό έπειτα από τις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με την επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.913 τα νέα κρούσματα – 357 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι 

Κορωνοϊός: Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική