Για μη εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει τη χορήγηση των αντιβιοτικών σκευασμάτων μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

«Παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ακόμη και σήμερα, 6 μήνες μετά, υπάρχουν πολλοί γιατροί που συνεχίζουν να παρανομούν εκδίδοντας χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών», υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, η κατάσταση σαφώς έχει βελτιωθεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για την τήρηση της νομοθεσίας, συνεχίζει να αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η έκδοση χειρόγραφων συνταγών -κυρίως από κλινικές και Τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας- που περιέχουν αντιβιοτικά και οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, ούτε δύνανται ούτε πρέπει να εκτελούνται. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει ότι ο ΦΣΘ έχει στην κατοχή του τέτοιες χειρόγραφες συνταγές, τις οποίες έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Ταυτόχρονα έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στον Ιατρικό Σύλλογο, το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (3η και 4η ΥΠΕ) ζητώντας να ενημερώσουν τα μέλη τους για την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος ισχύει για όλους και όποιος παρανομεί οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μπει ένα τέλος στην παράνομη συνταγογράφηση αντιβιοτικών», δηλώνει από την πλευρά του ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κιοσές.