Η Βολιβία θα παραλάβει σήμερα Πέμπτη την πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών στη Λα Πας.

«Η πρώτη παρτίδα στάλθηκε από τη Ρωσία στο Μπουένος Άιρες», την πρωτεύουσα της Αργεντινής, κι αναμένεται ότι «θα φθάσει στη χώρα μας» εντός της ημέρας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ.

Την Τρίτη αναχώρησε από τη Μόσχα αεροσκάφος της Aerolíneas Argentinas που μετέφερε την τρίτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου στην Αργεντινή. Σύμφωνα με τη βολιβιανή κυβέρνηση, σε αυτό φορτώθηκαν επίσης δόσεις που θα παραδοθούν στη Λα Πας. «Στο Μπουένος Άιρες, η παρτίδα θα φορτωθεί σε αεροσκάφος της Boliviana de Aviación» με προορισμό τη βολιβιανή πρωτεύουσα, διευκρίνισε.

Όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Λουις Άρτσε: «Τα πρώτα εμβόλια βρίσκονται ήδη στο δρόμο για τη Βολιβία. Έχουμε τα καλά νέα ότι λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ό, τι ανακοινώθηκε. Υπάρχουν 20 χιλιάδες δόσεις που θα εφαρμοστούν αρχικά στο προσωπικό υγείας μας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Θα προχωρήσουμε μπροστά».

Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Λουίς Άρσε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια 5,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V, που επαρκούν για την ανοσοποίηση 2,6 εκατ. ανθρώπων.