Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Οι εισηγήσεις των ειδικών οι οποίες θα φτάσουν στα χέρια της κυβέρνησης εντός των επόμενων 24ώρων θα καθορίσουν και την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής κ.α., θα γίνει με αυστηρό πλαίσιο την ώρα που ήδη εξετάζονται τα σενάρια για το ωράριο λειτουργίας τις ημέρες αιχμής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η όποια προσαρμογή θα γίνει με γνώμονα, τόσο την αποφυγή του συνωστισμού εντός και εκτός καταστημάτων, όσο και την αποφυγή των πολλών μετακινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναμένεται θα υπάρξει αλλαγή στην ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινά αργότερα από τις 21:00.

Οι δύο εκδοχές για το λιανεμπόριο – Επιφυλάξεις από τους επιστήμονες

Τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι δύο: Είτε θα πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, δηλαδή δύο δόσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, στις 14/12 και στις 21/12, είτε σε οριζόντιο άνοιγμα όλων των καταστημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις θα τεθούν αυστηρά πλαίσια λειτουργίας.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσει το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη δήλωσε ότι το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω, κάπως έτσι, πανηγύριζαν ότι θα γίνει η καραντίνα όποτε “να προλάβουμε για την τελευταία βόλτα”».

Από την άλλη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα». Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στις εκκλησίες αλλά με αυστηρούς κανόνες

Τούτων δοθέντων, με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, έρχεται και το άνοιγμα των εκκλησιών. Τα νεώτερα θα είναι γνωστά στο πακέτο των ανακοινώσεων από την κυβέρνηση το οποίο αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο φαίνεται πως οι ναοί θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με τα καταστήματα.

«Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Χθες, πάντως, υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι επισήμως. Και από τις δύο πλευρές αναζητείται η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν λειτουργίες, χωρίς να παραβιαστούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αρκετοί μητροπολίτες που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί για τα Χριστούγεννα, αντιδρώντας με σχόλια που έχουν προκαλέσει συζήτηση, όπως ο μητροπολίτης Ξάνθης, που ανέφερε πως «το Σώμα και Αίμα του Ιησού μας θωρακίζει από τον ιό» ή ο μητροπολίτης Κέρκυρας που ζήτησε να ανοίξουν οι ναοί και να προσκυνήσουν με μέτρα οι πιστοί.

Μετακινήσεις: Παραμένει στη ζωή μας το SMS στο 13033

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, δεδομένη θεωρείται η υποχρέωση αποστολής SMS, ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Στέλιος Πέτσας. Αντίστοιχα, θα παραμείνει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ωστόσο θα επιτραπεί η μετακίνηση σε άλλους δήμους. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το πλαίσιο κατά το οποίο θα μπορέσουν να επανενωθούν οι οικογένειες μέλη των οποίων εργάζονται σε διαφορετικές πόλεις, με κάτι παρόμοιο να ισχύει και για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πατρική τους οικία.

Μία συν μία οικογένεια τα Χριστούγεννα

Τέλος, υπενθυμίζεται πως κατ΄ εξαίρεση την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα επιτραπεί ο εορτασμός σε σπίτια με δύο οικογένειες. Για να μην εορτάσουν τις μέρες αυτές οι πολίτες μόνοι, το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο έχει αποτυπωθεί και δια στόματος πρωθυπουργού, θέλει, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, μάξιμουμ εννέα ατόμων να επιτρέπονται σε ένα σπίτι.