Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο γενικό lockdown, πρέπει να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα, τόνισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες να είναι τα μέτρα εφικτά και αποδεκτά.

Εφικτά θα γίνουν μόνο αν γίνουν εύκολα. Δηλαδή, όπως είπε η κ. Λινού, να συνταγογραφούνται όλα τα τεστ να δώσουμε το περιθώριο να μπορεί να κάνει και ο εργαζόμενος στο μεροκάματο, να καλύπτονται τα οικονομικά έξοδα. Επίσης, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις με αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με οποιόνδήποτε τρόπο, όπως νέα λεωφορεία ή κουπόνια. Να γίνονται συνεχώς τεστ σε μονάδες που έχουν συγχρωτισμό όπως, οι φυλακές, η αστυνομία, ο στρατός αλλά και οι ευαίσθητες δομές όπως οι καταυλισμοί Ρομά και προσφύγων.

Αποδεκτά θα πρέπει να γίνουν από όλους. Ακόμη και σε όσους είναι επιφυλακτικοί ή αρνητές, θα πρέπει να προσεγγιστούν με σωστό τρόπο ώστε να πειστεί ακόμα και ο τελευταίος. Αυτό θα γίνει με σωστή επικοινωνία των μέτρων.

Για την κατάσταση στην Αττική, η κ. Λινού, εξήγησε ότι δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα. Και ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μελέτες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός τεστ αλλά και σχεδιασμού.

Τόνισε επίσης, πως δεν πρέπει να φτάσει στα όρια της εξουθένωσης το προσωπικό στο ΕΣΥ. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και να βρεθεί τρόπος να μην επιβαρυνθεί η υγεία του προσωπικού είτε σωματική είτε ψυχική.