Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 536 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην χώρα να φθάνουν τους 32.364 ως αυτό το στάδιο της πανδημίας.

Το Κέντρο διευκρίνισε ότι οι νέες περιπτώσεις εντοπίστηκαν κατά την εξέταση των δειγμάτων 2.512 ύποπτων κρουσμάτων.

Ως εδώ έχουν υποκύψει 520 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το Κέντρο, έναν από τους ελάχιστους θεσμούς με τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια.

Αντίθετα, 18.128 άνθρωποι θεωρείται ότι αποθεραπεύτηκαν.

Οι λιβυκές αρχές, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μόλυνσης από τον κορωνοϊό τον Μάρτιο, έκλεισαν τα σύνορα, ανέστειλαν τη λειτουργία σχολείων και τεμενών, απαγόρευσαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις κι επέβαλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν τη διασπορά. Αλλά η τήρηση των μέτρων και των κανόνων προστασίας στην εμπόλεμη χώρα είναι συχνά αδύνατη.

Το σύστημα υγείας στη Λιβύη είναι πρακτικά διαλυμένο, έπειτα από εννιά χρόνια χάους και συγκρούσεων που ακολούθησαν την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει το Κέντρο δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση, με δεδομένες τις επικρατούσες συνθήκες.