Έκκληση για επιπλέον 35 δισ. δολάρια προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ACT-Accelerator» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο υποστηρίζει εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά τεστ για την Covid-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γκουτέρες, τα 15 δισ. δολάρια απαιτούνται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, οι χώρες έχουν συνεισφέρει περίπου 3 δισ. δολάρια, με τον Γκουτέρες να σχολιάζει σε διαδικτυακή εκδήλωση ότι πρόκειται για «αρχική χρηματοδότηση».

«Ωστόσο χρειαζόμαστε τώρα άλλα 35 δισ. δολάρια για να περάσουμε από το αρχικό στάδιο, στην κλιμάκωση και στην επίτευξη αποτελέσματος», δήλωσε. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη γι’ αυτά τα ποσά. Χωρίς μια χρηματοδότηση 15 δισ. δολαρίων μέσα στους τρεις ερχόμενους μήνες, αρχίζοντας αμέσως, θα χάσουμε το παράθυρο της ευκαιρίας».

ΠΟΥ: «Χρειαζόμαστε να αυξήσουμε γρήγορα τις δυνατότητες για κλινικές δοκιμές»

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση, κάλεσε επίσης τις χώρες να συνεισφέρουν πόρους ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν να περιορισθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ACT-Accelerator» του ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε να αυξήσουμε γρήγορα τις δυνατότητες για κλινικές δοκιμές, παρασκευή, αδειοδότηση και κανονιστική ρύθμιση ώστε αυτά τα προϊόντα να μπορέσουν να φθάσουν στους ανθρώπους και να αρχίσουν να σώζουν ζωές».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Βραζιλία: Κινεζικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από τον Δεκέμβριο

Κατέληξε 95χρονος στο νοσοκομείο της Νίκαιας

Φωτογραφία: Δεύτερη ευκαιρία σε 62χρονο – Μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια