Αναστάτωση επικρατεί στους περίπου 600.000 Βρετανούς τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην Ισπανία, αλλά και σε όσους έχουν κλείσει, ήδη, διακοπές στην χώρα της Μεσογείου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ η βρετανική κυβέρνηση, να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών οι Βρετανοί που επιστρέφουν από την Ισπανία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Η Βρετανία αποφάσισε να αφαιρέσει την Ισπανία από την λίστα των ασφαλών χωρών για διακοπές και το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωσε χθες βράδυ, στην οποία προειδοποιεί τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στην Ισπανία, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, υποστήριξε την σχετική απόφαση του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο Sky News. Ο Ράαμπ δήλωσε πως η απόφαση να αφαιρεθεί η Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών προορισμών για διακοπές ελήφθη το Σάββατο και βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με τα οποία την Παρασκευή καταγράφηκαν 2.255 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ισπανία σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο 132 κρουσμάτων τον Ιούνιο.

«Θύμα» του νέου μέτρου και ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από τις διακοπές τους στην Ισπανία ήταν τόσο αιφνιδιαστική,που ανάμεσα σε αυτούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι και ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου για διακοπές.

Παρά τις διαμαρτυρίες φορέων του τουρισμού στη Βρετανία, που πρότειναν το σχετικό μέτρο να μην τεθεί σε ισχύ για τις Βαλεαρίδες νήσους και τα Κανάρια νησιά, όπου δεν έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να απολογηθούμε που επράξαμε έτσι (την απόφαση της καραντίνας). Πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρούμε σε γρήγορες, αποφασιστικές ενέργειες, ειδικότερα, σε σχέση με τοπικές απαγορεύσεις ή διεθνείς, όπως είναι η Ισπανία ή μια άλλη χώρα, όπου βλέπουμε πως πρέπει να αναλάβουμε δράση. Διαφορετικά, ρισκάρουμε να «επαναμολυνθεί» το Ηνωμένο Βασίλειο, δυνητικά με ένα δεύτερο κύμα εδώ και ένα νέο lockdown».

Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης σήμερα το πρωί οργισμένοι Βρετανοί τουρίστες έκαναν ουρές για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Με μάσκες και προστατευτικά γυαλιά στο πρόσωπο, αρκετοί από αυτούς, δήλωσαν πως είναι θυμωμένοι και μπερδεμένοι επειδή δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Επιβάτες που έφτασαν την Κυριακή το πρωί στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ από την Ισπανία εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την ξαφνική αλλαγή ενώ κάποιοι δήλωσαν πως τερμάτισαν νωρίτερα τις διακοπές τους, αφού η Βρετανία αφαίρεσε την Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών.

Ο Άντριου Φλίνθαμ, επικεφαλής της TUI για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, δήλωσε στο Sky News: «Είμαστε απίστευτα απογοητευμένοι που δεν λάβαμε νωρίτερα ειδοποίηση για αυτή την ανακοίνωση επειδή πολλοί Βρετανοί πάνε διακοπές αυτό το Σαββατοκύριακο. Η υγεία και η ασφάλεια των πελατών μας και των συναδέλφων μας είναι πάντοτε η υψηλότερη προτεραιότητα και καλωσορίζουμε την ταξιδιωτική οδηγία που προστατεύει όσους κάνουν διακοπές μαζί μας».