homescreen

Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι κανόνες επαναλειτουργίας της εστίασης – Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά

Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι κανόνες επαναλειτουργίας της εστίασης – Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά


ygeiamou.gr team

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια, προαναγγέλοντας ουσιαστικά άνοιγμα των δημοτικών - Αυριο οι ανακοινώσεις

Ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και κανένας νέος θάνατος. Επίσης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Yγείας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι στους 19, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

Εκατό ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 171.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Χαρδαλιάς: Δεν ξέρουμε για ποσό θα ζούμε με τον ιό

Ομαλά εξελίσσεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα» είναι καλά, με φόντο και την αυριανή εκκίνηση του τέταρτου σταδίου άρσης των μέτρων.

Ειδικότερα, από αύριο ξεκινούν τα δρομολόγια προς τα νησιά, αλλά και οι χώροι εστίασης, παρότι «δεν ξέρουμε για πόσο» θα ζούμε ακόμη με τον ιό, τόνισε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος τοποθέτησε για αύριο τις αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Παρότι «η εμπειρία από το άνοιγμα του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι θετική» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε ως εξαντλητικές τις αποφάσεις των ειδικών, που προκύπτουν μετά από διαβουλεύσεις, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Αύριο επαναλειτουργούν και οι ειδικές δομές πρόνοιας για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, δηλαδή τα κέντρα διημέρευσης και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία, με προδιαγραφές που περιγράφονται σε εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων προβλέπονται: Οδηγίες ως προς τη συμμετοχή και την μεταφορά των ωφελούμενων Οδηγίες ως προς την προσέλευση Οδηγίες ως προς τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Ανάμεσα σε αυτά η εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων, η εκ περιτροπής χρήση των κοινόχρηστων χωρών και η τήρηση μέτρων υγιεινής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε διεξοδικά στους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν για τις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή: Ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά

Η σωφέλιμη επιφάνεια ορίζεται ως το άθροισμα της εξωτερικής και της ημιυπαίθριας επιφάνειας

Ημιυπαίθρια εσωτερική θεωρείται μια επιφάνεια όταν α αυτή η επιφάνεια εφάπτεται σε αίθριο χώρο.

Οι αποστάσεις καθισμάτων για τους καθήμενους διαμορφώνονται από 70 ως 1.70 εκατοστά.

Το ανώτατο όριο για τους καθήμενους είναι 6 άτομα, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Ισχύει η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Επιπλέον, αναφορικά με τα ειδικά μέτρα προστασίας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, αλλά και στις δομές φιλοξενίας σε Μαλακάσα, Ριτσώνης και Κουτσόχερο Λάρισας παρατείνονται ως 7 Ιουνίου.

Ως προς τις πτήσεις εξωτερικού, ο κ . Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες 3 ημέρες ήρθαν 15 πτήσεις συνολικά με 1310 άτομα ως επιβαίνοντες, αλλά όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά.

«Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων. Προχωράμε με προσοχή ιδιαίτερα από αύριο για να μείνουμε ασφαλείς» κατέληξε ο υφυπουργός, εξαίροντας τη συνεργασία Πολιτείας και πολιτών μέχρι τώρα.

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των εστιατορίων από αύριο σημειώνοντας ότι «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες» και ότι πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας.

«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς. Οπως είπε, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Σημείωσε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική, δείχνοντας ουσιαστικά ότι αύριο θα ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τον Ιούνιο και τα δημοτικά σχολεία.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά. «Η επιτροπή συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για αυτό το θέμα για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι υπέρ του ανοίγματος». Σημείωσε επίσης ότι είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές. Επίσης ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός. Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου. «Αντίστοιχη οδηγία θα υπάρξει και για τους παιδικούς σταθμούς», για τους οποίους είπε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.Απόρρητο Απόρρητο