Σάλος ξέσπασε στη Βολιβία όταν συνελήφθη ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Ναβάχας, που κρίθηκε ύποπτος για διαφθορά στο πλαίσιο αγοράς 179 αναπνευστήρων από ισπανική εταιρεία προκειμένου να διατεθούν για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

«Κρατείται στην έδρα της Ειδικής Δύναμης Κατά της Εγκληματικότητας (FELCC) στη Λα Πας», δήλωσε ο επικεφαλής αυτής της μονάδας, ο συνταγματάρχης Ιβάν Ρόχας. Την Τρίτη η πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Ανιές διέταξε την έναρξη έρευνας για «πιθανή διαφθορά» κατά την αγορά αυτού του εξοπλισμού.

Έχουν προσαχθεί επίσης και δύο άλλοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Πάνω από… 27.000 δολάρια ο αναπνευστήρας 

Η αγορά των 179 αναπνευστήρων έναντι περίπου πέντε εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτήθηκε από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB). Για τον λόγο αυτό, δύο υπάλληλοι του διεθνούς οικονομικού θεσμού έχουν κληθεί στην αστυνομία για κατάθεση.

Η Βολιβία αγόρασε τον ιατρικό εξοπλισμό από μια ισπανική εταιρεία έναντι 27.683 δολαρίων για κάθε αναπνευστήρα. Ωστόσο η εταιρεία τους διέθετε έναντι 9.500-11.000 ευρώ (μεταξύ 10.312-11.941 δολαρίων). Μια άλλη ισπανική εταιρεία έπαιξε ρόλο μεσολαβητή.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν ότι οι συσκευές αυτές δεν ήταν κατάλληλες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας των βολιβιανών νοσοκομείων. Άρχισαν τότε να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για την υπερκοστολόγησή τους.

Στη Βολιβία έχουν καταγραφεί 4.481 κρούσματα  κορωνοϊού και 189 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η χώρα παραμένει σε καραντίνα από τις 17 Μαρτίου και τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Ειδήσεις σήμερα

Θετικό στον κορωνοϊό μέλος πληρώματος του ΕΚΑΒ – 20 εργαζόμενοι σε καραντίνα