Μετά από δυο μήνες καραντίνας σειρά παίρνουν σήμερα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πελάτες τους. Το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων ήταν από τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφού εκεί συγχρωτίζονται χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

Η κίνηση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας είναι περιορισμένη, τις πρώτες ώρες της λειτουργίας, με τον κόσμο να παρουσιάζεται διστακτικός. Ωστόσο, στην είσοδο, καθώς και σε άλλα σημεία των εμπορικών υπάρχουν αντισηπτικά, οι υπάλληλοι φορούν μάσκες, ενώ οι τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.

Εντός των καταστημάτων δεν επιτρέπεται η πρόσβαση χωρίς μάσκα και σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει φέρει μαζί του, την προμηθεύται από το κατάστημα, ενώ ο έλεγχος του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων εντός των εμπορικών γίνεται και με την χρήση καμερών. Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν προχωρήσει σε προσφορές που φτάνουν έως και το 40%.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι καταστηματάρχες των εμπορικών είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ώστε να έχουν έτοιμες τις επιχειρήσεις τους για το κοινό.

Σε ότι αφορά τα μέτρα, αυτά είναι συγκεκριμένα και είναι τα ακόλουθα:

– Η απόσταση πρέπει να είναι 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και να τηρείται η υγιεινή των χεριών.

– Προσέλευση ενός ατόμου ανά 20τμ

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και προσωπικό σε κλειστούς χώρους

– Σύσταση για χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους

– Χρήση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους

– Μόνο take away από καταστήματα καφέ – εστιατορίων

Στην περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας. Αν η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη τότε η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: 820 νεκροί λόγω της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο