Η Novo Nordisk είναι μία εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας, που ιδρύθηκε το 1923 και εδρεύει στη Δανία.

Σκοπός της εταιρείας είναι να οδηγήσει την αλλαγή για να νικήσει το σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η παχυσαρκία και οι σπάνιες αιματολογικές και ενδοκρινικές διαταραχές. Υλοποιεί τη δέσμευση της, μέσω των πρωτοποριακών επιστημονικών ανακαλύψεών, της επέκτασης της πρόσβασης στα φάρμακά της εταιρείας και της προσπάθειας να αποτρέψει και, τελικά, να θεραπεύσει τις χρόνιες ασθένειες.

Η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 54.400 εργαζόμενους σε 80 χώρες, ενώ τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 170 χώρες.

Ιστορική Αναδρομή

⇒ 1923 – Ίδρυση της Nordisk Insulinlaboratorium με στόχο την εμπορευματοποίηση της ινσουλίνης, ενός επαναστατικού φαρμάκου, που είχε μόλις ανακαλυφθεί από Καναδούς ερευνητές. Την ίδια χρονιά συστάθηκε και το ίδρυμα Nordisk.

⇒ 1925 – Ίδρυση της Novo Terapeutisk Laboratorium από πρώην στελέχη της Novo Nordisk. Σκοπός και αυτών ήταν η παραγωγή και διάθεση ινσουλίνης. Μεταξύ της Novo και της Nordisk υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

⇒ 1930 – Η Novo και η Nordisk ίδρυσαν δύο νοσοκομεία, το Steno Memorial Hospital το
1932 και το Hvidøre Diabetes Sanatorium το 1938, με σκοπό την παροχή ειδικής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

⇒ 1951 – Σύσταση του ιδρύματος της Novo.

⇒ 1973 – Παραγωγή από την Nordisk της πρώτης βιοσυνθετικής αυξητικής ορμόνης.

⇒ 1985 – Λανσαρίστηκε το πρώτο στυλό ινσουλίνης με το όνομα NovoPen

⇒ 1989 – Συγχώνευση της Nordisk Insulinlaboratorium και της Novo Terapeutisk Laboratorium και δημιουργία της Novo Nordisk με παράλληλη ενσωμάτωση και των αντίστοιχων ιδρυμάτων τους.

⇒ 1992 – Συγχώνευση των δύο νοσοκομείων που είχαν ιδρυθεί τη δεκαετία του 1930, δημιουργώντας το Steno Diabetes Center.

⇒ 2019 – Έναρξη στρατηγικής “Circular for Zero”, υιοθετώντας μία κυκλική νοοτροπία για την επίτευξη μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

⇒ 2020 – Έναρξη της στρατηγικής μας για την κοινωνική ευθύνη για το Σακχαρώδη Διαβήτη “Defeat Diabetes”, εστιάζοντας τις προσπάθειες και τις συνεργασίες μας στη βελτίωση της πρόληψης, στην επέκταση της πρόσβασης στη φροντίδα και στην προώθηση της καινοτομίας για τη βελτίωση της ζωής.

Ο Ταύρος Apis – Ένα σύμβολο αξιών

Μέρος του λογότυπου μας από το 1925, ο ταύρος Apis αντικατοπτρίζει την παράδοση των Ευρωπαίων χημικών να χρησιμοποιούν σύμβολα ζώων για να αναπαραστήσουν τα φαρμακεία. Το λογότυπο βασίζεται σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό αγαλματίδιο που συμβόλιζε τη δυαδικότητα της ζωής και του θανάτου. Ο ταύρος Apis λατρευόταν ως η ενσάρκωση του Ptah, δημιουργού του σύμπαντος, θεού της πόλης της Μέμφιδας και προστάτιδας θεότητας των τεχνιτών.