Ρεκόρ κερδοφορίας σημείωσε το 2021 η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Γιαννακόπουλου, ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκατομμύρια ευρώ, κατέγραψε αύξηση 34,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, δηλαδή της τάξης του 9,4%.

Εκτιμάται δε ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις την τρέχουσα χρονιά θα αγγίξουν τα 439 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά στο τιμόνι της ΒΙΑΝΕΞ, υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Κώστα Παναγούλια (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) και τον Δημήτρη Παναγούλια (Μέλος Δ.Σ.), δεν συνεχίζουν απλά την επιτυχημένη οικογενειακή παράδοση, αλλά με διορατικότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα ξεπερνούν τα επιτεύγματα του παρελθόντος, γράφοντας μια νέα σελίδα στη φαρμακοβιομηχανία.

«Σαρωτική» πορεία σε όλους τους δείκτες

Η σύγκριση σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά το 2015 -6 χρόνια πριν- είναι απολύτως ενδεικτική της ανοδικής πορείας που διαγράφει η ΒΙΑΝΕΞ.

Οι πωλήσεις από 232,5 εκατ. ευρώ απογειώθηκαν στα 405,9 εκΤ. ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 στα 27,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν από το 39 εκατ. ευρώ το 2016, στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν της τάξης του 4%, ενώ το 2021 έχει φτάσει το 9,1%, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί. Έτσι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στα 95 χρονιά της λειτουργία της, αλλά και ο υψηλότερος ανάμεσα σε όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2021, μιας δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς, αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω άνοδο της εταιρείας το 2022 και επιβεβαιώνουν πλήρως τη βράβευση της εταιρείας  – για τις εξαιρετικές επιδόσεις, τη συμβολή της στην απασχόληση και το επενδυτικό της πρόγραμμα- ως ένα από τα επιχειρηματικά «διαμάντια» της χώρας.

«Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ διατήρησε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2021 παρά τις δυσκολίες, ενώ είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποτελεί πρωτοπόρο του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Αφορούν ένα νέο R&D εργαστήριο στην Πάτρα, καθώς και την επέκταση του εργοστασίου Α, αλλά και τη μετεγκατάσταση των γραφείων της ΒΙΑΝ και την επέκταση του δικτύου των πωλήσεών μας στα Βαλκάνια. Ειδικά για τον τομέα των εξαγωγών, τα προϊόντα μας πλέον είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 70 χώρες, φτάνοντας στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, μέσα σε μία πενταετία έχουμε υπερδιπλασιάσει τα μερίδιά μας στην εγχώρια αγορά, με 9,1%. Με νέους, ακόμα πιο δυναμικούς στόχους για το 2022, προχωράμε με προσήλωση, ετοιμότητα και αγάπη για τη χώρα και τους συνανθρώπους μας, χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Εξωστρέφεια και νέες επενδύσεις 

Η Η ΒΙΑΝΕΞ στηρίζοντας έμπρακτα την απασχόληση στην Ελλάδα -απασχολεί 1.316 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, ανώτερη εκπαίδευση- και την ισότητα και την ισοτιμία -το 57% των εργαζομένων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες- επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη, παρά τις διαρκείς οικονομικές αντιξοότητες των τελευταίων ετών.

Νέα project ενισχύουν το αποτύπωμα της εταιρείας στην εθνική οικονομία, διερευνούν την παραγωγή, αλλά και τα assets στο χαρτοφυλάκιο της. Πρόσφατα στη μακρά και εντυπωσιακή λίστα των στρατηγικών συμμαχιών της προστέθηκαν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες Organon, Celltrion και HRA.

Για τη διετία 2021-2022 είναι σε εξέλιξη μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων:

  • η εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η μετέγκατασταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση/αναβάθμιση των αποθηκευτικών χωρών της ΒΙΑΝΕΞ,
  • η νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, επένδυση ύψους 4 εκατ ευρώ. Θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές,
  • η αναβάθμιση στείρων χωρών και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ,
  • η δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, και
  • η επέκταση στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τη Δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, επένδυση 2 εκατ. ευρώ.

Πορεία κόντρα στο απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον

Η ανοδική πορεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ έρχεται σε μια εποχή όπου οι εξωγενείς παράγοντες στη χώρα λειτουργούν μάλλον ως τροχοπέδη, παρά ως μοχλός ανάπτυξης. Η εταιρεία έπρεπε να παλέψει με την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, με την πανδημία και πρόσφατα με τις ασύμμετρες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι διαρκείς περιορισμοί στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η επίπονη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι τρία μεγάλα εμπόδια και όχι τα μοναδικά. Η αγορά μαστίζεται από καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων προϊόντων, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το πλέον όμως ανυπέρβλητο εμπόδιο είναι οι δυσβάστακτες επιβαρύνσεις – από 40% έως 60%- με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebates). Για το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς το ποσό των επιστροφών το 2021 έφτασε το 1,925 δισ. ευρώ και το 2022 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα αποδώσει μέσα από το clawback ένα ποσό της τάξης των 64,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015.

Από τα προαναφερόμενα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε clawback και rebate, αποδίδοντας ποσά τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στο κοινωνικό της αποτύπωμα.

Η ΒΙΑΝΕΞ δίπλα στην ελληνική κοινωνία 

Η ΒΙΑΝΕΞ Συνεχίζει να διευρύνει την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, επιστρέφοντας στους πολίτες μέρισμα εμπιστοσύνης και αγάπης. Μέσα στο 2021, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος:
– Εγκαινίασε στο Καστελόριζο ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα υγείας όλων των κάτοικων. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, επίσης μέσα από την προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ, οι ακρίτες συμπολίτες μας απολαμβάνουν πλέον περισσότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.
– Ανέλαβε την αποκατάσταση και αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, υστέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πλαισιώσει επιστημονικά το πρόγραμμα «Βαρυμπόμπη Reset».
Την ίδια ώρα ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ:
– «Υιοθέτησε» για ένα χρόνο το νησί της Σάμου, στηρίζοντας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικές και οικονομικές δυσκολίες.
– Δώρισε συστήματα απολύμανσης στο νοσοκομείο της Λάρισας, στον «Ευαγγελισμό», το «Σωτήρια» και το «Γεννηματάς» στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό.
– Ενίσχυσε με τάμπλετ όλους τους μαθητές τεσσάρων ακριτικών νησιών: Ίου, Πάτμου, Αγαθονησίου, Θύμαινας.