Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη γέννηση μεγάλου επιστήμονα, «ευεργέτη της ανθρωπότητας» Λουί Παστέρ, διοργανώνει διάλεξη με προσκεκλημένο τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Χημείας και γνωστό Καθηγητή Έρευνας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Technion του Ισραήλ, Δρ. Aaron Ciechanover.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Α. Ciechanover την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, πρόκειται να δώσει διάλεξη, με θέμα: “The Ubiquitin Proteolytic System: From Hypothesis Through the Mechanism and on to Human Diseases and Drug Development”.

Ο νομπελίστας καθηγητής Aaron Ciechanover

Ο Καθηγητής Α. Ciechanover έλαβε το βραβείο Νομπέλ Χημείας το 2004 μαζί με τους Καθηγητές Avram Hershko και Ιrwin Rose, για τον χαρακτηρισμό της κυτταρικής μεθόδου αποδόμησης και ανακύκλωσης πρωτεϊνών με τη δράση του συστήματος ουμπικιτίνης‐πρωτεασώματος. Η ανακάλυψη αυτή έχει οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την θεραπεία ασθενειών.

Ο Δρ Ciechanοver γεννήθηκε στη Χάιφα το 1947. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Νοσοκομείο Hadassah, ενώ έλαβε διδακτορικό στις Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Technion. Σήμερα είναι Distinguished Research Professor στο Ruth and Bruce Rappaport Faculty of Medicine and Research Institute στο Technion. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων του Ισραήλ, της Ποντιφικής Ακαδημίας Επιστημών, και αντεπιστέλον μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος χρηματοδότησης εργαστηρίων που ιδρύονται από Νομπελίστες επιστήμονες, ο Καθηγητής Aaron Ciechanover ίδρυσε το Ciechanover Institute of Precision and Regenerative Medicine στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Hong Kong, στο Shenzhen campus.