Άλλοι το λένε σατουρένια ορέων, άλλοι θρούμπα ή θρούμπι (ορεινό), θρύμβα, θύμβρα ή θύμβρη (ορεινή) ή και τραγορίγανη.

Οι ιδιότητές του ποικίλλουν, με τις βασικότερες να είναι η ορεξιογόνος, η ευστόμαχη, η χωνευτική, η στυπτική, η αφροδισιακή, η αντιμικροβιακή, η αντιμυκητιακή, η ανθελμινθική, η αντισηπτική, η αντιοξειδωτική και η αντιδιαρροϊκή.

Η γεύση του είναι θερμή, πιπεδώδης, οξεία, πικάντικη και υπόπικρη, αλλά γενικά ηπιότερη σε σχέση με της ρίγανης και του θυμαριού.

Η σατουρέγια ορέων (ορεινό θρούμπι) χαρίζει ένα άρωμα που μοιάζει με ρίγανη (εξαιτίας της καρβακρόλης) αλλά και με θυμάρι (εξαιτίας της θυμόλης), με νότες από κρινάκια (εξαιτίας της λιναλοόλης).

Τα συστατικά του είναι το αιθέριο έλαιο (καρβακρόλη, θυμόλη, λιναλοόλη, βορνεόλη, κ.α.), τα τριτερπένια, τα φλαβονοειδή και το ροσμαρινικό οξύ, οι βιταμίνες A, B και C, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Το έγχυμα αυτό δημιουργεί ένα ρόφημα καλό για ορεκτικό, με ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, στη νευρική δυσπεψία, στη γαστρική ατονία, στην αεροφαγία, στους σπασμούς του εντέρου και τα κρυολογήματα του στομάχου, στη διάρροια και στους πόνους από κολικούς. Καταπραΰνει τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Ως αφέψημα δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη.

Προσοχή: Η συνεχής και αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς καθώς και ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση. Επίσης δε συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς, γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος & ευεξία -Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας – Εκδόσεις Πατάκη