Από το 2000 έως σήμερα, έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 150 επιστημονικές μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση ροδιού (ως φρούτο, ως χυμό ή ως συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, στον διαβήτη τύπου 2, στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου σε διάφορους ιστούς (κυρίως στον προστάτη), στην αθηροσκλήρωση, στην υπέρταση, στη στυτική δυσλειτουργία, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην ανδρική υπογονιμότητα, στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ακόμα και σε οδοντικές παθήσεις.

Έχω υψηλή πίεση, μπορώ να πιω χυμό ροδιού;

Όχι απλώς μπορείτε, αλλά ενδέχεται να βοηθήσετε και στην εξομάλυνση των τιμών της πιέσεώς σας. Μελέτες σε ανθρώπους υποδεικνύουν πως ο χυμός του ροδιού μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των επιπέδων της συστολικής (μεγάλης) πίεσης.

Προσοχή, όμως, απαιτείται στα φάρμακα για την πίεση, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με το χυμό ροδιού και να επιτείνεται η δράση τους. Μην πίνετε τέτοιου είδους φάρμακα με χυμό ροδιού. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παίρνετε υπερτασικά.

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα