Ένα αγαπημένο -για πολλούς- σνακ βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της προσοχής των ερευνητών, που προσθέτουν τώρα ένα ακόμη όφελος για την υγεία του οργανισμού: Οι ξηροί καρποί αναδεικνύονται ως η απόλυτη τροφή για την υγεία των νεφρών.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Nephrology, η κατανάλωση ξηρών καρπών φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Τα ίδια ευρήματα υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι αυτή η υπερτροφή προστατεύει τον οργανισμό μας έναντι της θνησιμότητας από κάθε αιτία, ανεξάρτητα από το αν κάποιος πάσχει ή όχι από χρόνια νεφρική νόσο.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Koushu Wang, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στην Wuhan της Κίνας ανέλυσε ιατρικά στοιχεία 6.072 ενηλίκων από ΗΠΑ, ηλικίας 20 ετών και άνω. Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ποια σχέση συνδέει την κατανάλωση ξηρών καρπών με τους κινδύνους ή ακόμη και τη θνησιμότητα που προκύπτει από τη χρόνια νεφρική νόσο.

Από την ανάλυση των στοιχείων οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς από μία έως έξι φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι άτομα που δεν πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και καταναλώνουν ξηρούς καρπούς μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Γενικότερα, επίσης, παρατηρήθηκε μια σταθερά σημαντική, αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στον πληθυσμό όσων πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.

Μετά το πέρας της μελέτης, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι «συνιστούμε στον πληθυσμό με ΧΝΝ να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα ξηρών καρπών, τουλάχιστον μία έως έξι φορές την εβδομάδα. Από την άλλη, η συχνότητα κατανάλωσης μπορεί να είναι πιο ευέλικτη για όσους δεν υποφέρουν από ΧΝΝ».

Τέλος, τονίζουν ότι «πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, με στόχο να επιβεβαιωθούν τα εν λόγω συμπεράσματα».

Διαβάστε ακόμη:

Ξηροί καρποί: Έχουν λιπαρά, αλλά δεν παχαίνουν

Αυτοί οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά μας

Οι ξηροί καρποί που έχουν τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο