Τον γνωρίζουμε ως πασατέμπο – ιταλική λέξη (passo tempo) που σημαίνει «περνάω τον χρόνο μου». Στα ελληνικά είναι γνωστός ως κολοκυθόσπορος. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι πόσο υγιεινός είναι – αρκεί να μην είναι αλατισμένος!

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ . Μάλιστα χάρη στα πολύτιμα λιπαρά οξέα που περιέχει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ο κολοκυθόσπορος θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Είναι επίσης πλούσιος σε  φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Είναι όμως και πλούσιος σε θερμίδες – τα 100 γρ έχουν περίπου 500 θερμίδες. Γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του.

Ο πασατέμπος είναι πλούσια πηγή μαγνησίου. Με δεδομένο ότι συχνά οι κεφαλαλγίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου, η πρόσληψη αυτού του μετάλλου συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει τους πονοκεφάλους.

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες τον καθιστά πολύ φιλικό για το πεπτικό σύστημα και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Ακόμη του αποδίδεται διουρητική δράση καθώς και ευεργετική δράση στη βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ. Εικάζεται ότι ο κολοκυθόσπορος βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στη μείωση της χοληστερόλης.

Είναι νόστιμος, φθηνός και υγιεινός όταν είναι ανάλατος. Τι άλλο να ζητήσουμε; Ίσως λιγότερο κόπο στο καθάρισμα – δεν είναι όλοι δεξιοτέχνες!