Μια χορτοφαγική διατροφή πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως προκαλούνται από βακτήρια του εντέρου, όπως το E. coli, τα οποία εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας, επηρεάζοντας στη συνέχεια τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή E. coli, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν η διακοπή κατανάλωσής του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Ο Δρ. Chin-Lon Lin και οι συνεργάτες του μελέτησαν περιστατικά ουρολοιμώξεων από 9.724 Βουδιστές στην Ταϊβάν, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα χορτοφαγίας Tzu Chi που διερευνά τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία των Ταϊβανών βουδιστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης ήταν κατά 16% χαμηλότερος στους χορτοφάγους σε σχέση με τους μη χορτοφάγους. Από τους 3.040 χορτοφάγους του δείγματος, 217 εμφάνισαν κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού ενώ σε δείγμα 6.684 μη-χορτοφάγων, οι ουρολοιμώξεις ανέρχονταν σε 444.

Οι πιθανότητες λοίμωξης με τη χορτοφαγική διατροφή μειώθηκαν αρκετά περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, αν και ο συνολικός κίνδυνος για τους άνδρες ήταν 79% χαμηλότερος από ό, τι για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τη διατροφή.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως με την αποφυγή κατανάλωσης τροφών-πηγών του Ε. Coli, όπως τα πουλερικά και το χοιρινό, οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο από ουρολοιμώξεις. Συνιστούν επίσης ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των Ε. Coli, τα οποία αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου.