Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναγνωριστεί και μελετηθεί πολλές ισχυρές υπερτροφές και φυτοθρεπτικά συστατικά σε μπαχαρικά και βότανα, αλλά και φυσικά θρεπτικά συστατικά των τροφών, που μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας μηχανισμών βοηθούν το σώμα να βρίσκει την ισορροπία του, να καταπολεμά τη φλεγμονή, να σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου, να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από αυτόν ή ακόμα και να τον νικά.

Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι μια διατροφή με ποικιλία φυτικών τροφών, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ολοσίταρα δημητριακά και τα όσπρια, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών καρκίνων. Τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διατροφή μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία της φυσιολογίας ενός ατόμου και να αναστρέψει τις συνθήκες που τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Όλοι καταπολεμάμε καρκινικά κύτταρα πολλές φορές στη ζωή μας. Αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε φυσικά συστατικά από θρεπτικές, μη επεξεργασμένες τροφές, τότε τα ισχυρά προστατευτικά θρεπτικά συστατικά και φυτοθρεπτικά βοηθούν το σώμα να νικήσει τον καρκίνο. Και, όπως αναφέρεται στο βιβλίο Foods to Fight Cancer, του καθηγητή Ρίτσαρντ Μπέλιβο και του Δρ. Ντένις Γκίνγκρας, «Η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής ισούται με μη τοξική χημειοθεραπεία, διότι κάνει χρήση αντικαρκινικών στοιχείων που περιέχουν οι τροφές. Αυτά τα στοιχεία καταπολεμούν τον καρκίνο στη ρίζα του, πριν ωριμάσει».

Η έρευνα σήμερα δείχνει ότι τα φυσικά συστατικά που περιέχουν οι καθημερινές τροφές εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε όλα τα στάδια, τόσο στην αρχή όσο και στην εξέλιξή του:

  • Κάποια συστατικά δρουν προστατεύοντας το DNA και προλαμβάνοντας την εξέλιξη του καρκίνου στα πρώτα στάδιά του.
  • Άλλα δρουν εμποδίζοντας την αγγειογένεση, τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα.
  • Ορισμένα διατροφικά συστατικά μειώνουν τη φλεγμονή.
  • Συγκεκριμένα συστατικά παρουσιάζουν πολύ επιλεκτική τοξικότητα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, διατάζοντάς τα άμεσα και στοχευμένα να «αυτοκτονήσουν» (απόπτωση), προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υγιή κύτταρα του σώματος.
  • Κάποια συστατικά βελτιώνουν τα συστήματα αποτοξίνωσης του σώματος.
  • Άλλα δρουν συνεργιστικά με τη χημειοθεραπεία και αυξάνουν την αποτελεσματικότητά της.

Η λίστα των τροφών που καταπολεμούν τον καρκίνο είναι ατελείωτη και περιλαμβάνει από μούρα μέχρι μήλα, από λιναρόσπορο μέχρι βραζιλιάνικα καρύδια, από πράσινα φυλλώδη λαχανικά μέχρι μπρόκολο, και από σκόρδο μέχρι κουρκουμά.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα