Sponsored Content 


*Γράφει ο Μάριος Δημόπουλος, Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy), Σύμβουλος διατροφής, Συγγραφέας, Μέλος της American Naturopathic Medical Association και Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά οξέα είναι σημαντικά σε πολλές πτυχές της υγείας, περιλαμβανομένης της εμβρυϊκής ανάπτυξης, της λειτουργίας του εγκεφάλου, της υγείας της καρδιάς και της ανοσίας. Θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του και χρειάζεται να τα λάβει από τα τρόφιμα. Οι τρεις κύριοι τύποι είναι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Το ALA υπάρχει σε μια ποικιλία φυτικών τροφών. Ωστόσο, στο σώμα μας μετατρέπεται στα DHA και EPA, σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα EPA και DHA υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια και είναι ευρέως διαθέσιμα σε συμπληρώματα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία των μερών του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση, τη συγκέντρωση και τη λογική ακολουθία. Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετά από αυτά τα λιπαρά οξέα (τα οποία ονομάζονται επίσης απαραίτητα λιπαρά οξέα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα), υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μειωμένη λειτουργία σε αυτές τις περιοχές.

Μελέτες δείχνουν την ευεργετική δράση των ωμέγα-3 στην εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών
Δίαιτες υψηλές σε ωμέγα-3 μπορούν να ενισχύσουν το IQ των παιδιών, υποστηρίζει μια μετα-ανάλυση (1). Η μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Perspectives on Psychological Science διαπιστώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι μία από τις πολλές αποτελεσματικές μεθόδους που βοηθούν στην ενίσχυση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Με επικεφαλής τον John Protzko από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν τη βαθμολογία IQ κατά περισσότερο από 3,5 βαθμούς.

Ένα συμπλήρωμα υψηλό σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες ανάγνωσης των μαθητών σχολείου, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ακαδημία Sahlgrenska, στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία (2). Τα παιδιά με προβλήματα προσοχής, ειδικότερα, μπορούν να βοηθηθούν στο διάβασμά τους με την προσθήκη αυτών των λιπαρών οξέων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 154 μαθητές από τη δυτική Σουηδία μεταξύ εννέα και δέκα ετών. Τα παιδιά έκαναν ένα τεστ με υπολογιστή (γνωστό ως τεστ Logos) που μέτρησε τις αναγνωστικές τους δεξιότητες με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένης της ταχύτητας ανάγνωσης και της ικανότητας ανάγνωσης επινοημένων (ανύπαρκτων) λέξεων.

Τα παιδιά έλαβαν είτε κάψουλες με ωμέγα-3 και ωμέγα-6, είτε πανομοιότυπες κάψουλες που περιείχαν εικονικό φάρμακο/placebo (φοινικέλαιο) για 3 μήνες. Τα παιδιά, οι γονείς και οι ερευνητές δεν έμαθαν μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης ποια παιδιά είχαν λάβει λιπαρά οξέα και ποια είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Μετά από τρεις μήνες, όλα τα παιδιά έλαβαν πραγματικές κάψουλες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 για τους τελευταίους τρεις μήνες της μελέτης.

«Ακόμη και μετά από τρεις μήνες, μπορούσαμε να δούμε ότι οι δεξιότητες ανάγνωσης των παιδιών βελτιώθηκαν με την προσθήκη λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στην ικανότητα να διαβάζουν μια επινοημένη λέξη δυνατά και να την προφέρουν σωστά (φωνολογική αποκωδικοποίηση), και την ικανότητα γρήγορης ανάγνωσης μιας σειράς γραμμάτων (χρόνος οπτικής ανάλυσης)», είπε ο Mats Johnson, ο οποίος είναι επικεφαλής ιατρός και ερευνητής στο Κέντρο Νευροψυχιατρικής Gillberg στην Ακαδημία Sahlgrenska, στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg.

«Η σύγχρονη διατροφή μας περιέχει σχετικά λίγα ωμέγα-3, κάτι που πιστεύεται ότι έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά μας όσον αφορά τη μάθηση, την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης και την προσοχή», λέει ο Mats Johnson. «Οι κυτταρικές μεμβράνες στον εγκέφαλο αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από πολυακόρεστα λίπη και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη μετάδοση σήματος μεταξύ των νευρικών κυττάρων και τη ρύθμιση των συστημάτων σηματοδότησης στον εγκέφαλο».

Το ότι τα ωμέγα-3 ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών φαίνεται και από δύο επιπλέον μελέτες. Σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών, 183 παιδιά που έτρωγαν ένα άλειμμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσίασαν βελτιωμένη ικανότητα λεκτικής μάθησης και μνήμης (3). Ομοίως, μια μικρή μελέτη 8 εβδομάδων σε 33 αγόρια συνέδεσε 400-1.200 mg DHA ημερησίως με αυξημένη ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την προσοχή, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τον προγραμματισμό (4).

 

Μουρουνέλαιο ή ιχθυέλαιο για καλύτερες σχολικές επιδόσεις
Από όλες αυτές τις μελέτες φαίνεται ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία, τη μνήμη, τη μάθηση και το IQ των παιδιών και, κατά συνέπεια, ένα συμπλήρωμα μουρουνέλαιου ή ιχθυέλαιου μπορεί να είναι χρήσιμο για τους μαθητές κατά την περίοδο των εξετάσεων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Protzko J, Aronson J, Blair C. How to Make a Young Child Smarter: Evidence From the Database of Raising Intelligence. Perspect Psychol Sci. 2013 Jan;8(1):25-40.
2. Johnson M, Fransson G, Östlund S, Areskoug B, Gillberg C. Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden. J Child Psychol Psychiatry. 2017 Jan;58(1):83-93.
3. Dalton A, Wolmarans P, Witthuhn RC, van Stuijvenberg ME, Swanevelder SA, Smuts CM. A randomised control trial in schoolchildren showed improvement in cognitive function after consuming a bread spread, containing fish flour from a marine source. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Feb-Mar;80(2-3):143-9.
4. McNamara RK, Able J, Jandacek R, et al. Docosahexaenoic acid supplementation increases prefrontal cortex activation during sustained attention in healthy boys: a placebo-controlled, dose-ranging, functional magnetic resonance imaging study. Am J Clin Nutr. 2010 Apr;91(4):1060-7.