Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καρπός του βερίκοκου ωφελεί την υγεία του ήπατος και μπορεί ακόμη και να προστατεύει από την ηπατική νόσο.

Μελέτη σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έδειξε ότι τα βερίκοκα κατάφεραν να προφυλάξουν το ήπαρ από βλάβες καθώς και από τη συγκέντρωση λιπώδους ιστού (λιπώδες ήπαρ). Επίσης άλλη μελέτη σε πειραματόζωα των οποίων είχε αφαιρεθεί μέρος του ήπατος έδειξε ότι η πρόσληψη αποξηραμένου βιολογικού βερίκοκου συνέβαλε στην αναγέννηση του ήπατος.

Επιπλέον τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώσεις που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων. Επίσης έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και οι κακοήθειες. Τα βερίκοκα είναι είναι πλούσια σε καροτενοειδή, μια χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, τα βερίκοκα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως β-καροτίνη, β-κρυπτοξανθίνη και γ-καροτίνη.

Στα βερίκοκα αποδίδεται και αντιφλεγμονώδης δράση, με τις περισσότες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες να συγκεντρώνονται στο κουκούτσι! Σε μελέτη σε πειραματόζωα, η χορήγηση εκχυλίσματος ελαίου από πυρήνα βερίκοκου φάνηκε να βοηθά στην προστασία από την ελκώδη κολίτιδα, έναν τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Ακόμη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α και ειδικότερα σε καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) θεωρείται ιδιαίτερα προστατευτικό για την όραση.

Διαβάστε επίσης

Το καλοκαιρινό γλυκό φρούτο που προστατεύει όραση, δέρμα και έντερο

Τα φρούτα που καταπολεμούν τη φλεγμονή, ρίχνουν την πίεση και θωρακίζουν την υγεία