Τα καρότα είναι ένας μικρός θησαυρός για τον οργανισμό, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες άλλα και ένα πλήθος αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ευεργετική τους δράση δεν περιορίζεται στην αντιοξειδωτική τους ιδιότητα αλλά ενισχύουν πολλαπλά την υγεία, προφυλάσσοντας την καρδιά και τα οστά, μέχρι την εντερική λειτουργία και, φυσικά, την όραση.

Διαβάστε τα επτά σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει το πορτοκαλί υπερτρόφιμο:

1. Ωφελούν την καρδιακή υγεία

Με δύο περίπου γραμμάρια φυτικών ινών, το καρότο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης περιορίζοντας την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα. Μια δεκαετής μελέτη στην Ολλανδία έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση μισής μόλις κούπας πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών – και ιδιαιτέρως καρότων – μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση χυμού καρότου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Τέλος, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κάλιο, όπως τα καρότα. Το κάλιο συμβάλλει στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

2. Προφυλάσσουν την υγεία των δοντιών

Η κατανάλωση καρότων διεγείρει τους σιελογόνους αδένες προς παραγωγή περισσότερου σάλιου, το οποίο εμποδίζει τον σχηματισμό πλάκας. Επιπλέον τα καρότα λειτουργούν σαν ένα είδος φυσικής οδοντόβουρτσας: μασώντας ένα ωμό καρότο, η πλάκα και τα υπολείμματα τροφών απομακρύνονται χάρη στη λειαντική του ιδιότητα.

3. Εξασφαλίζουν γερά οστά

Πλούσια σε βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη), βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο, τα καρότα αποδεικνύονται πολύτιμα για την επαρκή οστική πυκνότητα και τη συνολική υγεία των οστών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

4. Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλη συγκέντρωση στα καρότα, βοηθούν στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

5. Είναι οι φύλακες των ματιών

Τα καρότα έχουν επάξια κερδίσει τον παραπάνω τίτλο χάρη στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (210% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Η βιταμίνη Α συμβάλλει στον σχηματισμό της ροδοψίνης (σύμπλοκο ρετινάλης και οψίνης) μια ουσία απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση και τη διάκριση των χρωμάτων.

Επιπροσθέτως, την όραση ενισχύουν και διάφορα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καρότα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για οφθαλμοπάθειες: το β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, προφυλάσσει τα μάτια από τον ήλιο και επιπλέον μειώνει τις πιθανότητες καταρράκτη. Επιπλέον, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν προληπτικά έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Να σημειωθεί πως, έλλειψη βιταμίνης Α, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, μια οφθαλμική νόσο με προοδευτική εξέλιξη.

6. Έχουν αντικαρκινική δράση

Τα καρότα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου με τη βοήθεια των δύο βασικών αντιοξειδωτικών τους που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες:τα καροτενοειδή και τις ανθοκυανίνες. Τα καροτενοειδή δίνουν στα καρότα το πορτοκαλί και κιτρινωπό χρώμα ενώ οι ανθοκυανίνες ευθύνονται για το κόκκινο και το μωβ.

7. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Μια βασική διατροφική οδηγία στους ασθενείς με διαβήτη είναι η κατανάλωση πολλών λαχανικών που δεν περιέχουν άμυλο, όπως τα καρότα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τους μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωσή τους με την πρόληψη του διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη

Γονιμότητα: Επτά φυσικοί τρόποι που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»

Υψηλή χοληστερόλη: Εννέα τρόφιμα που μπορούν να τη μειώσουν