«Να ξεκινάμε την ασφάλιση υγείας, νέοι και υγιείς για να έχουμε τις καλύψεις που χρειαζόμαστε στο μέλλον» συμβουλεύουν οι ασφαλιστές όταν τους ρωτούν γιατί να κάνει ασφάλιση ένας νέος και γερός άνθρωπος.

Ωστόσο οι σύμβουλοι ασφάλισης δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι στις νεαρές ηλικίες το ασφάλιστρο είναι χαμηλότερο αλλά αυξάνεται με το πέρασμα των ετών καθώς στατιστικά ο ασφαλιστικός κίνδυνος είναι υψηλότερος.

Στις νεαρές ηλικίες προτείνουν ασφάλιση μόνο για την περίπτωση ατυχήματος η ένα βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα που κοστίζει πολύ φθηνά σ΄αυτές τις ηλικίες.

Για παράδειγμα ένας άντρας 30 ετών με χαμηλό εισόδημα μπορεί να έχει κάλυψη υγείας με περίπου 300 – 430 ευρώ ετησίως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάλυψη πρωτοβάθμια (γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις) και δευτεροβάθμια σε ιδιωτικά νοσοκομεία, επείγουσα ιατρική βοήθεια και αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος.

Χωρίς την επιπρόσθετη παροχή σε περίπτωση ατυχήματος, ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα, με δωρεάν ετήσιο check up και κάλυψη για επείγουσα αερομεταφορά εντός Ελλάδας κοστίζει:

Για άτομο ηλικίας 35 χρονών χωρίς κάποια χρόνια πάθηση, το ενδεικτικό ετήσιο ασφάλιστρο ανέρχεται στα €420.

Για άτομο ηλικίας 40 ετών χωρίς κάποια χρόνια πάθηση, το ενδεικτικό ετήσιο ασφάλιστρο ανέρχεται στα €482.

Όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται το κόστος. Ιδίως μετά τα 50  εξαιρούνται περισσότερες καλύψεις, η εταιρία μπορεί να μας ζητήσει επασφάλιστρο (αυξημένο ασφάλιστρο λόγω αυξημένου κινδύνου) ή υψηλό ποσό συμμετοχής στα έξοδα νοσηλείας προκειμένου να μειωθούν τα ασφάλιστρα.

Ωστόσο υπάρχουν πλέον προγράμματα τα οποία είναι προσιτά και για την ασφάλιση υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι το οποίο δεν ίσχυε κατά το παρελθόν, καθώς η ασφαλιστική αγορά διαρκώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής μας.