Σε μια νέα, δυσκολότερη από το παρελθόν εποχή έχουν εισέλθει τα συμβόλαια Υγείας που αγοράζουν οι πολίτες για να έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική Υγεία και να μπορούν με ίδιους πόρους να καλύψουν τυχόν θέματα που χρειάζονται ιατρική βοήθεια και αντιμετώπιση.
Σήμερα τα συγκεκριμένα προγράμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια η οποία μεταφέρεται σε αυτά από τις χρεώσεις υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων των ιδιωτικών νοσοκομείων και καταλήγει τελικά στο ασφάλιστρο που πληρώνει ο πολίτης και ταυτόχρονα με ένα άλλο θέμα που αφορά τις καλύψεις που προσφέρουν στους κατόχους τους που κάποιες φορές και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι η αναμενόμενη, εγείροντας διαμαρτυρίες.
Ως συνέπεια αυτών οι κάτοχοι ασφαλιστικών προγραμμάτων Υγείας, και φαίνεται από τις διαμαρτυρίες, βιώνουν καταστάσεις που τους προκαλούν έκπληξη, δυσαρέσκεια και τελικά αποδυναμώνουν την μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός ασφαλιστικού προγράμματος Υγείας και την ουσιαστική υποστήριξη που προσφέρει.
Το πρώτο θέμα που προκάλεσε και παρέμβαση της πολιτείας είναι οι ετήσιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Ωστόσο δεν επήλθε κάποιο αποτέλεσμα που εγγυάται ότι οι αυξήσεις θα ανακοπούν. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι οι ετήσιες ανατιμήσεις των ασφαλίστρων θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει μια γενναία παρέμβαση.
Το αμέσως επόμενο μεγάλο πρόβλημα για τα συμβόλαια Υγεία που δείχνει να διογκώνεται είναι το τι καλύπτουν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν εντάξει στα προγράμματα τις νέες μεθόδους θεραπειών, διαγνώσεων και μεριμνούν να εμπλουτίσουν τα προγράμματά τους. Ωστόσο καταγράφονται περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι ενημερώνουν ην εταιρεία τους για κάποια μέθοδο θεραπείας που θα ακολουθήσουν με σύσταση του ιατρού τους και λαμβάνουν αρνητική απάντηση από την ασφαλιστική η οποία προτείνει κάποια άλλη θεραπεία. Σχετικά «κρούσματα» έχουν καταγραφεί με προφανείς αρνητικές συνέπειες αλλά και εντυπώσεις για τους ασφαλισμένους. Οι περιπτώσεις αυτές οδηγούνται συνήθως από τους πολίτες στον Συνήγορο του Καταναλωτή όπου και τελικά επιλύονται αλλά όπως γίνεται κατανοητό αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια και καθυστέρηση.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης για να επιλέξει πρόγραμμα
Τα «εμπόδια» αυτά δεν αποτελούν ευνοϊκά στοιχεία για τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης και θα πρέπει να λυθούν. Αναφορικά με τους ασφαλισμένους που επιλέγουν ένα πρόγραμμα Υγείας για πρώτη φορά θα πρέπει να ενημερωθούν με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια για όλες τις καλύψεις που προσφέρει και κάτω από ποιες συνθήκες. Υπάρχουν «αναμονές» σε κάποιες παθήσεις και πόσο χρόνο αυτές θα κρατήσουν; Χρειάζεται επανέλεγχος μόλις περάσεις το διάστημα αυτό; Για να κάνει κάποιος χρήση του συμβολαίου θα πρέπει να λαμβάνει κάποια έγκριση από την ασφαλιστική ο ασφαλισμένος προτού προβεί στην αναγκαία και συνιστώμενη από τον γιατρό του θεραπεία;
Αυτές είναι βασικές παράμετροι που χαρακτηρίζουν τα ασφαλιστικά προγράμματα καθώς και τις ασφαλιστικές που τα παρέχουν και επί αυτών ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα πρέπει να κάνει την αξιολόγηση και την επιλογή για το πρόγραμμα Υγείας που θα αποκτήσει. Είναι καθοριστικό το να ενημερωθεί από τον ασφαλιστή του και για τις παροχές των προγραμμάτων και για τις διαδικασίες που ακολουθούν οι εταιρείες αλλά και για τα προβλήματα που καταγράφονται από τους ήδη ασφαλισμένους. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η «καλύτερη επιλογή» προγράμματος και εταιρείας.
Διαβάστε επίσης
Έχουν «ψιλά γράμματα» τα ασφαλιστήρια συμβόλαια; Ιδού η απάντηση
Το ασφαλιστήριο που προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη – Δείτε ποιο είναι
Ασφαλιστήρια: Το σύστημα που μπορεί να συγκρατήσει τα υψηλά ασφάλιστρα υγείας