Η συγγενής πάθηση είναι  εκ γενετής η κληρονομική πάθηση που επιβαρύνει κάποιον από την ώρα που γεννιέται, σε αντιδιαστολή προς τα επίκτητα προβλήματα υγείας. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιος που νοσεί από κάποια συγγενή πάθηση μπορεί και να μην το γνωρίζει καθόλου, να μην έχει κάποιο σύμπτωμα και να του παρουσιαστεί σε ανύποπτο χρόνο κατά την διάρκεια της ζωής του.

Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το αν ανήκει μία πάθηση στην κατηγορία των συγγενών ανωμαλιών πιστοποιείται από την επίσημη ιατρική κατάταξη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Επομένως υπάρχει επίσημος κατάλογος συγγενών παθήσεων (ο οποίος αυξάνεται μέρα με τη μέρα). Μέχρι σήμερα έχουν «ανακαλυφθεί» περίπου 6.000 συγγενείς παθήσεις.

Πως αντιμετωπίζονται όμως ασφαλιστικά οι συγγενείς παθήσεις; Σε ποιες περιπτώσεις καλύπτονται και σε ποιες εξαιρούνται;

Σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να καλύψει μία ασφαλιστική εταιρεία στην ασφάλιση υγείας τις  συγγενείς  παθήσεις, (π.χ. συγγενείς καρδιοπάθειες και συγγενείς παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος) εφόσον είναι γνωστές στον ασφαλισμένο κατά τη σύναψη του συμβολαίου. Υπάρχουν πολλά ασφαλιστήρια που ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι δεν τις καλύπτουν καθόλου γιατί προϋπάρχουν. Αντίθετα άλλα ασφαλιστήρια τις καλύπτουν εφόσον δεν ήταν γνωστές στον ασφαλισμένο αλλά εμφανίστηκαν 10 -20 χρόνια μετά τη σύναψη του συμβολαίου υγείας.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι τα ετησίως ανανεωμένα συμβόλαια αντί να εξαιρούν τις εν λόγω παθήσεις , τις καλύπτουν, προβλέποντας  χρονικές αναμονές μικρότερες η μεγαλύτερες. Τελευταία μεγάλες εταιρίες έχουν « χαλαρώσει» τους αυστηρούς κανόνες και μειώνουν ακόμα και στο μισό τους χρόνους αναμονής. Για παράδειγμα, για μια επέμβαση για τη θεραπεία συγγενούς πάθησης του πεπτικού συστήματος η αναμονή μειώθηκε στα 5 έτη από 10 που ήταν πριν.

Προσέξτε λοιπόν πριν υπογράψετε το συμβόλαιο να ξεκαθαρίσετε πώς και πότε καλύπτονται οι συγγενείς παθήσεις γιατί είναι ανώφελο να πληρώνετε ασφάλιστρα και να μην σας καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: 

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Πότε καλύπτονται οι συγγενείς παθήσεις και ως ποιο όριο

Χρόνιες και συγγενείς παθήσεις: Πότε καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας